Biały sos diabelski*

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Przepis z Jane Grigson's English Food. Ponieważ bardzo lubię anchois, sos był dla mnie strzałem w dziesiątkę.
Sos idealny do pieczonych mięs, a zwłaszcza do pieczonego kurczaka a takze do ryby. Znakomicie sprawdzi się także jako sos do sałaty.

devils.JPG

100 ml gęstej śmietany ( moja 18%)
1 łyżeczka ostrej musztardy
1 łyżeczka octu winnego
1 łyżeczka sosu Worcestershire
1 łyżeczka posiekanych drobno filetów anchois
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli

( dodałam jeszcze 1 łyżeczkę majonezu)



Składniki wymieszać.
Sos wychodzi biały - lekko kremowy.

Na zdjęciu w drugim zastosowaniu, jakie podaje wobec niego autorka - zapieczny na kurczaku, na złoto.
 

Załączniki

  • devils.JPG
    devils.JPG
    91.6 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator: