- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Przepis z Jane Grigson's English Food. Ponieważ bardzo lubię anchois, sos był dla mnie strzałem w dziesiątkę.
Sos idealny do pieczonych mięs, a zwłaszcza do pieczonego kurczaka a takze do ryby. Znakomicie sprawdzi się także jako sos do sałaty.
100 ml gęstej śmietany ( moja 18%)
1 łyżeczka ostrej musztardy
1 łyżeczka octu winnego
1 łyżeczka sosu Worcestershire
1 łyżeczka posiekanych drobno filetów anchois
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
( dodałam jeszcze 1 łyżeczkę majonezu)
Składniki wymieszać.
Sos wychodzi biały - lekko kremowy.
Na zdjęciu w drugim zastosowaniu, jakie podaje wobec niego autorka - zapieczny na kurczaku, na złoto.
Sos idealny do pieczonych mięs, a zwłaszcza do pieczonego kurczaka a takze do ryby. Znakomicie sprawdzi się także jako sos do sałaty.

100 ml gęstej śmietany ( moja 18%)
1 łyżeczka ostrej musztardy
1 łyżeczka octu winnego
1 łyżeczka sosu Worcestershire
1 łyżeczka posiekanych drobno filetów anchois
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
( dodałam jeszcze 1 łyżeczkę majonezu)
Składniki wymieszać.
Sos wychodzi biały - lekko kremowy.
Na zdjęciu w drugim zastosowaniu, jakie podaje wobec niego autorka - zapieczny na kurczaku, na złoto.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: