Kurczak zapiekany pod białym sosem*

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Przepis z Jane Grigson's English Food. Ponieważ bardzo lubię anchois, sos był dla mnie strzałem w dziesiątkę.

devils.JPG

Filety z piersi kurczaka
Na sos:

100 ml gęstej śmietany ( moja 18%)
1 łyżeczka ostrej musztardy
1 łyżeczka octu winnego
1 łyżeczka sosu Worcestershire
1 łyżeczka posiekanych drobno filetów anchois
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
( dodałam jeszcze 1 łyżeczkę majonezu)

Filety lekko rozbić, natrzeć solą i pierzem. Odłożyć i przygotować sos, mieszając jego składniki.
Filety ułożyć w żaroodpornym naczyniu, zalać sosem. Zapiekać ok.20 min w piekarniku nagrzanym do 200 st.
W ten sam sposób można odgrzać kawałki wcześniej upieczonego kurczak.
 

Załączniki

  • devils.JPG
    devils.JPG
    91.6 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator: