- Sty 3, 2009
- 27,950
- 2,295
- 113
Ten przepis to próba odtworzenia sałatki, którą jadłam w knajpce na greckiej wyspie Thassos. Wydaje mi się, że się udało, chociaż najbardziej smakowała mi robiona z małych białych bakłażanów, których u nas nie widziałam.
Sałatka z bakłażana i grillowanej papryki
Składniki:
średniej wielkości bakłażan
2-3 marynowane grillowane papryki
1-2 ząbki czosnku (lepiej 2
)
garść posiekanej natki pietruszki
sok z ok. połowy cytryny
oliwa
sól
pieprz
Wykonanie:
Bakłażana pokroić w plastry grubości około 1/2 cm , posolić, poczekać aż dobrze zapłacze, opłukać, osuszyć. Pokroić na mniejsze kawałki (plaster kroję na pół i te połówki jeszcze w paski), usmażyć na oliwie (ja lubię jak te kawałki bakłażana są odrobinę przyrumienione). Osączyć z nadmiaru tłuszczu.
Paprykę pokroić w kawałki podobnej wielkości jak kawałki bakłażana.
Czosnek drobno posiekać.
Wszystko wymieszać, wrzucić natkę, dodać sok z cytryny, oliwę, doprawić solą i pieprzem. Zostawić na kilka godzin, żeby się przegryzło.
Sałatka z bakłażana i grillowanej papryki
Składniki:
średniej wielkości bakłażan
2-3 marynowane grillowane papryki
1-2 ząbki czosnku (lepiej 2

garść posiekanej natki pietruszki
sok z ok. połowy cytryny
oliwa
sól
pieprz
Wykonanie:
Bakłażana pokroić w plastry grubości około 1/2 cm , posolić, poczekać aż dobrze zapłacze, opłukać, osuszyć. Pokroić na mniejsze kawałki (plaster kroję na pół i te połówki jeszcze w paski), usmażyć na oliwie (ja lubię jak te kawałki bakłażana są odrobinę przyrumienione). Osączyć z nadmiaru tłuszczu.
Paprykę pokroić w kawałki podobnej wielkości jak kawałki bakłażana.
Czosnek drobno posiekać.
Wszystko wymieszać, wrzucić natkę, dodać sok z cytryny, oliwę, doprawić solą i pieprzem. Zostawić na kilka godzin, żeby się przegryzło.