Kacze piersi z sosem jabłkowym*

choco

Member
Wrz 17, 2004
1,166
1
0
2 piersi kacze ze skórą
3 cebule
4 winne jabłka
ok. 100 ml whisky
pół szklanki bulionu z kostki
sól, pieprz
zioła prowansalskie
tłuszcz do smażenia

Kacze piersi umyć, ponacinać skórę i całość polać połową whisky. Posypać solą i pieprzem. Odstawić na 1-2 godziny.
Cebulę i jabłka pokroić w kostkę.
Zeszklić cebulę i dodać jabłka, chwilę poddusić.
Na patelni rozgrzać tłuszcz, położyć kaczkę skórą do dołu i smażyć aż skóra będzie apetycznie przyrumieniona na złoto-brązowo.
Mięso odwrócić i od razu podlać bulionem. Dusić ok 10 minut i dorzucić, wcześniej podduszone jabłka z cebulą i zioła. Dusić razem pod przykryciem ok 30 minut, tak żeby jabłka się rozpadły, no i oczywiście mięsko nie było surowe. Dodać whisky, dusić jeszcze przez chwilkę.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

elianka

Member
Sie 22, 2007
547
0
0
Zrobiłam!

Tylko odrobinkę zmodyfikowałam, bo dałam ocet balsamiczny zamiast whiskey
icon_smile.gif

A i jabłka dwa , bo nie miałam, zresztą tych dwóch było duuuzo, więc może po prostu duże były.


Cudowne, miękkie ,aromatyczne mięsko, aromat w całym domu. Polecam!
 

illy

Member
Lut 20, 2008
1,500
0
0
Ale mi smaka narobilyscie na kaczke. W tym tyg. nie zabardzo mam czas na gotowanie, ale weekend mam znow wolny to bedzie kaczka w sosie jablkowym
icon_mrgreen.gif