- Lis 1, 2004
- 28,999
- 1
- 0
To mój wymysł.. zatem moze być nieortodoksyjny
1,5 piersi kurzej (porcja na 2 baardzo głodne osoby) - pokroić w cieniutkie paseczki lub w miare drobną kostkę
2-3 cm swieżego imbir (zetrzec na drobnej tarce)
2 ząbki czosnku
oliwa
ocet ryżowy (winny też może być)
sos sojowy jasny
1 łyżeczka bardzo ostrej musztardy
2 pomarańcze
1 cytryna
1 limonka
kieliszek wódki (lub innego baiłego, mocnego alkoholu)
Zrobic marynatę: oliwa, ocet, sos sojowy, wyciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir + skórka z 1 limetki + sok z 1/2 limetki+ skorka i sok z 1 pomaranczy + sok z 1/2 cytryny. Wrzucić mięso, wymieszać, odstawic .
Po jakimś czasie mięso smażyć, dodać wódkę i pozostały sok (1 pomarancza, 1/2 limonki, 1/2 cytryny) sól, pieprz..
Dodać łyżeczke musztardy.
Można zagęscic mąką ziemniaczaną.
Podawac z ryżem.
1,5 piersi kurzej (porcja na 2 baardzo głodne osoby) - pokroić w cieniutkie paseczki lub w miare drobną kostkę
2-3 cm swieżego imbir (zetrzec na drobnej tarce)
2 ząbki czosnku
oliwa
ocet ryżowy (winny też może być)
sos sojowy jasny
1 łyżeczka bardzo ostrej musztardy
2 pomarańcze
1 cytryna
1 limonka
kieliszek wódki (lub innego baiłego, mocnego alkoholu)
Zrobic marynatę: oliwa, ocet, sos sojowy, wyciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir + skórka z 1 limetki + sok z 1/2 limetki+ skorka i sok z 1 pomaranczy + sok z 1/2 cytryny. Wrzucić mięso, wymieszać, odstawic .
Po jakimś czasie mięso smażyć, dodać wódkę i pozostały sok (1 pomarancza, 1/2 limonki, 1/2 cytryny) sól, pieprz..
Dodać łyżeczke musztardy.
Można zagęscic mąką ziemniaczaną.
Podawac z ryżem.