Sos Aioli*

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Szybki w przygotowaniu sos majonezowy dla miłośników czosnku.
Na podst. książki Aliny Stradeckiej "Kuchnia francusko-polska i polsko-francuska".

aio.jpg

1 kromka białego pieczywa bez skórki - może byś tostowe
kilka łyżek mleka
2-3 ząbki czosnku
1/3 łyżeczki soli
szczypta cukru
1 żółtko
150 ml oleju słonecznikowego


Z pieczywa odkroić skórkę. Namoczyć je w mleku. Lekko odcisnąć - tylko tyle, by oddzielić nadmiar mleka - samo pieczywo powinno być mokre.
Ułożyć je w misce- powinna mieć dno o niedużej średnicy. Dodać przeciśnięte ząbki czosnku, sól, cukier i żółtko.
Ucierać całość za pomocą blendera ( tzw. "żyrafa" ) pomału wlewając olej.
Na końcu kilkoma szybkimi ruchami ( tegoż blendera) równomiernie wymieszać całość.
 

Załączniki

  • aio.jpg
    aio.jpg
    84.1 KB · Wyświetleń: 3
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
To solniczka z pieprzniczką?
icon_mrgreen.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Tak
icon_mrgreen.gif