- Cze 10, 2010
- 113
- 0
- 0
Kremowe, delikatne, bardzo czekoladowe, rozpływające się w ustach...
Przepis pochodzi z książeczki "Przysmaki z czekolady" z moimi małymi zmianami.
Ciasto kruche:
* 250g mąki
* 125g masła, zimnego
* jajko
* 2-3 łyżki cukru
* szczypta soli
Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej drobno pokrojone, zimne masło i miksujemy. Dodajemy sól, cukier i jajko. Wszystkie składniki dokładnie łączymy, formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy na 30 minut do zamrażalnika.
Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto, wykładamy nim formę do tarty.
Pieczemy ok. 25 minut w temp. 200st.
Nadzienie:
* 3 jajka
* 120g cukru (można jeszcze dosłodzić)
* 150g mąki
* łyżka cukru pudru
* szczypta soli
* łyżeczka esencji waniliowej
* 400ml mleka
* 150ml jogurtu naturalnego
* 150g czekolady, połamanej na kawałki
* 2 łyżki wiśniówki (pominęłam)
W żaroodpornej misce ubić jajka z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę, puder oraz sól, po czym domieszać esencję waniliową.
Mleko i jogurt przelać do rondelka, doprowadzić do wrzenia, a następnie przelać do miski z masą z jajkami. Umieścić miskę nad rondlem z gotującą się wodą i mieszać, aż powstanie gęsty krem.
W innym małym rondlu podgrzewać czekoladę z dodatkiem wiśniówki, aż się stopi. Domieszać ją do kremu, po czym zdjąć miskę z ognia i wystudzić.
Przełożyć krem na spód.
Dekoracja:
* 150ml kremówki
* 1/2 tabliczki czekolady, startej
Posmarować tartę ubitą kremówką i udekorować wiórkami czekolady.
Smacznego
Przepis pochodzi z książeczki "Przysmaki z czekolady" z moimi małymi zmianami.
Ciasto kruche:
* 250g mąki
* 125g masła, zimnego
* jajko
* 2-3 łyżki cukru
* szczypta soli
Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej drobno pokrojone, zimne masło i miksujemy. Dodajemy sól, cukier i jajko. Wszystkie składniki dokładnie łączymy, formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy na 30 minut do zamrażalnika.
Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto, wykładamy nim formę do tarty.
Pieczemy ok. 25 minut w temp. 200st.
Nadzienie:
* 3 jajka
* 120g cukru (można jeszcze dosłodzić)
* 150g mąki
* łyżka cukru pudru
* szczypta soli
* łyżeczka esencji waniliowej
* 400ml mleka
* 150ml jogurtu naturalnego
* 150g czekolady, połamanej na kawałki
* 2 łyżki wiśniówki (pominęłam)
W żaroodpornej misce ubić jajka z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę, puder oraz sól, po czym domieszać esencję waniliową.
Mleko i jogurt przelać do rondelka, doprowadzić do wrzenia, a następnie przelać do miski z masą z jajkami. Umieścić miskę nad rondlem z gotującą się wodą i mieszać, aż powstanie gęsty krem.
W innym małym rondlu podgrzewać czekoladę z dodatkiem wiśniówki, aż się stopi. Domieszać ją do kremu, po czym zdjąć miskę z ognia i wystudzić.
Przełożyć krem na spód.
Dekoracja:
* 150ml kremówki
* 1/2 tabliczki czekolady, startej
Posmarować tartę ubitą kremówką i udekorować wiórkami czekolady.
Smacznego

