- Lis 5, 2007
- 13,730
- 0
- 0
Bardzo łatwe wbrew pozorom. A pyszne, że ach!
Przepis znalazłam w blogu Passionate about Baking, jest autorstwa Nigelli Lawson.
Użyłam tortownicy i o średnicy 20 cm
Składniki;
125g mąki
25g kakao
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100g bardzo miękkiego masła
300 g cukru
4 jaja
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
4 łyżki mleka
25g płatków migdałów
na masę;
200 ml śmietanki (użyłam 30%)
2-3 łyżki cukru pudru
200g kremowego serka
2 pomarańcze, obrane i pokrojone na kawałki
Wykonanie;
Piekarnik rozgrzać do 200C i przygotować dwie formy o średnicy 22-23 cm.
Mąkę połączyć z proszkiem i kakao. W dzieży robota utrzeć masło ze 100g cukru, na puszysto. Żółtka oddzielić od białek. Do maślanej masy dodawać po jednym żółtku, po każdym dokładnie miksując. Wmieszać suche składniki, dodać wanilię i mleko. Masę rozdzielić między dwie formy, wygładzić powierzchnię.
Białka ubić z resztą cukru na sztywno. Podzielić na dwie części i każdą rozsmarować na powierzchni czekoladowego ciasta. Posypać płatkami migdałów. Piec ok 30-35 minut, aż beza i migdały uzyskają piękny złoty kolor.
Nadzienie:
Śmietanę ubić z cukrem pudrem nie na całkiem sztywno. W drugiej misce utrzeć ser by uzyskać kremową, gładką konsystencję. Dodać do niego śmietanę, kawałki owoców i połączyć.
Gdy blaty ciasta wystygną, jeden ułożyć bezą do spodu, wylać na czekoladową powierzchnię masę z owocami i przykryć drugą warstwą ciasta, tak by tym razem beza znalazła się na wierzchu.
Przepis znalazłam w blogu Passionate about Baking, jest autorstwa Nigelli Lawson.
Użyłam tortownicy i o średnicy 20 cm
Składniki;
125g mąki
25g kakao
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100g bardzo miękkiego masła
300 g cukru
4 jaja
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
4 łyżki mleka
25g płatków migdałów
na masę;
200 ml śmietanki (użyłam 30%)
2-3 łyżki cukru pudru
200g kremowego serka
2 pomarańcze, obrane i pokrojone na kawałki
Wykonanie;
Piekarnik rozgrzać do 200C i przygotować dwie formy o średnicy 22-23 cm.
Mąkę połączyć z proszkiem i kakao. W dzieży robota utrzeć masło ze 100g cukru, na puszysto. Żółtka oddzielić od białek. Do maślanej masy dodawać po jednym żółtku, po każdym dokładnie miksując. Wmieszać suche składniki, dodać wanilię i mleko. Masę rozdzielić między dwie formy, wygładzić powierzchnię.
Białka ubić z resztą cukru na sztywno. Podzielić na dwie części i każdą rozsmarować na powierzchni czekoladowego ciasta. Posypać płatkami migdałów. Piec ok 30-35 minut, aż beza i migdały uzyskają piękny złoty kolor.
Nadzienie:
Śmietanę ubić z cukrem pudrem nie na całkiem sztywno. W drugiej misce utrzeć ser by uzyskać kremową, gładką konsystencję. Dodać do niego śmietanę, kawałki owoców i połączyć.
Gdy blaty ciasta wystygną, jeden ułożyć bezą do spodu, wylać na czekoladową powierzchnię masę z owocami i przykryć drugą warstwą ciasta, tak by tym razem beza znalazła się na wierzchu.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: