IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

750 Stron V  « < 26 27 28 29 30 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja
ania-magda
post 26 Apr 2011, 15:01
Post #541


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 347
Dołączył: 30-December 09
Skąd: Wrocław
Użytkownik nr: 19.356



U mnie coś chyba gorzej z tą masą - na drugi dzień zazwyczaj jest troszkę mniej plastyczna, a po około 5 dniach robi się kamień. gruebel_2.gif Moim zdaniem najlepiej świeżą jeszcze (plastyczną) zamrażać w woreczku/folii spożywczej i w razie potrzeby wyciągać i rozmrażać w mikrofali na największej mocy.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
weerka
post 26 Apr 2011, 15:29
Post #542


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.615
Dołączył: 3-May 09
Użytkownik nr: 15.547



JO_ANNO!!! icon_eek.gif
icon_wink.gif widzę, że zupełnie sobie nie zdajesz sprawy z tego jak niebezpiecznie zawyżasz poziom a fortepian to już w ogóle Himalaje!!!
matko kochana, dobrze że moi znajomi tu nie wchodzą i biedni cieszą się tym co im sprezentuję icon_lol.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
katikity
post 26 Apr 2011, 16:19
Post #543


pomoc kuchenna
*

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 107
Dołączył: 28-October 10
Skąd: Wieden
Użytkownik nr: 23.980



Dziewczyny wymiekam jakie cudenka wy robicie
Kupilam ostatnio mase ale jakas klejaca swiecaca i nic ciekawego co widac na fotkach wrrrrrrrr

Ja ostatnio tylko 3 torty bo bylismy w Polsce 10 dni ale znow sie zaczyna icon_smile.gif
to moje 3 cukiereczki









Powód Edycji: Usunięcie zdjęć niezgodnych z regulaminem
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Jo_anna1
post 26 Apr 2011, 17:28
Post #544


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.219
Dołączył: 9-July 09
Skąd: pod
Użytkownik nr: 16.552



Jaki słodziak z tego pieska, super icon_smile.gif
Przez to przeziębienie nie miałam nawet siły żeby wczoraj wrzucić moje dinusie:
Załączony plik  IMG_0168.JPG ( 145.49K ) Suma pobrań: 9

Go to the top of the page
 
+Quote Post
Monsai
post 26 Apr 2011, 18:39
Post #545


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.932
Dołączył: 1-February 08
Użytkownik nr: 7.416



boziu, z czego ja sie ciesze gdy robie swoje torty, no z czego icon_sad.gif
Wasze takie cudne, ten pies mnie tak zauroczył!!! jak zrobiłaś te włosy?????

A dinki - nie mam talentu do lepienia takich cudeniek icon_sad.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Moniak
post 26 Apr 2011, 18:43
Post #546


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.291
Dołączył: 19-September 04
Użytkownik nr: 69



Słuchajcie! a nie wiecie, kto w Kielcach albo okolicach robi takie torty? Może bym zamówiła?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
katikity
post 26 Apr 2011, 18:57
Post #547


pomoc kuchenna
*

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 107
Dołączył: 28-October 10
Skąd: Wieden
Użytkownik nr: 23.980



Monsai to masa maslana wyciskana na wzor pieska " mopa " ktory byl w poprzedniej czesci
Jo_anna ja Twoja fanka Ty moj GURU wymiekam przy Twoich pracach takie dopracowane w szczegolach mmmmmmm
Go to the top of the page
 
+Quote Post
miglietta
post 26 Apr 2011, 19:14
Post #548


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 662
Dołączył: 10-March 10
Skąd: koenigstein
Użytkownik nr: 20.728



wiem, że mój torcik nie umywa się do waszych , ale też się pochwalę.dzisiaj dopiero świętuję wielkanoc i upiekłam dla mojego mężusia
Załączone pliki
Załączony plik  tort.jpg ( 46.7K ) Suma pobrań: 5
Załączony plik  tort.jpg ( 46.7K ) Suma pobrań: 3
Załączony plik  torcik_1.jpg ( 73.39K ) Suma pobrań: 1
 
Go to the top of the page
 
+Quote Post
miglietta
post 26 Apr 2011, 19:18
Post #549


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 662
Dołączył: 10-March 10
Skąd: koenigstein
Użytkownik nr: 20.728



wiem, że jest jeszcze wiele niedociągnięć, ale każdy uczy się na własnych błędach
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Maria z Łeby
post 26 Apr 2011, 19:27
Post #550


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 31.122
Dołączył: 26-December 06
Skąd: z nad morza
Użytkownik nr: 2.941



Co jeden tort to piękniś, nic nie napiszę - mowę mi odebrało.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
illy
post 26 Apr 2011, 19:31
Post #551


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.500
Dołączył: 20-February 08
Skąd: Frankfurt
Użytkownik nr: 7.751



Jejciu juz nie bede wklejala moich tortow bo to az wstyd icon_mrgreen.gif
Katikity fiesgrins.gif ladnie ladnie ten facecik w lozku icon_mrgreen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Monsai
post 26 Apr 2011, 21:15
Post #552


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.932
Dołączył: 1-February 08
Użytkownik nr: 7.416



CYTAT(katikity @ 26 Apr 2011, 19:57 ) *
Monsai to masa maslana wyciskana na wzor pieska " mopa " ktory byl w poprzedniej czesci


a jaką wyciskarką?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
pscolki
post 27 Apr 2011, 10:52
Post #553


pomoc kuchenna
*

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 167
Dołączył: 12-March 09
Użytkownik nr: 14.515



Szok...zobaczyłam Wasze torty, Zielonej Truskawki, Joanny .... i z czym ja do ludzi? są perfekcyjne... Gratuluje zdolności dziewczyny!

Ja mam problem tortowy... nie wiem czy to dobry watek, jeśli nei to proszę o przeniesienie...
Zostałam poproszona o przygotowanie tortu na wesele, dla 130 osób...
Czy któras z Was mierzyła się już z takim duzym tortem? Liczę i liczę, porcje, wymiary i boję się pomylić.
Dekoracja, smak itp pozostaje do mojej decyzji, prośba Młodych jest tylko żeby był to jeden duży tort, może być piętrowy cry_1.gif jak z tego wybrnąć?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ania-magda
post 27 Apr 2011, 14:49
Post #554


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 347
Dołączył: 30-December 09
Skąd: Wrocław
Użytkownik nr: 19.356



Hm... nigdy nie robiłam takiego tortu, ale tak na oko to musiałby mieć chyba z pięć pięter - a do tego trzeba już stojak gruebel_2.gif Albo można zrobić prostokątne - wtedy masa rozłoży się bardziej w poziomie. Chyba Joanna robiła kiedyś taki duży piętrowy, jeśli dobrze pamiętam miał 10kg. Na 130 osób wychodzi po przeliczeniu tort 20kg. Jednopiętrowy o średnicy 26cm z masą cukrową lub bitą śmietaną, waży około 2,3kg. Kiedyś robiłam w kształcie gitary, to ważył też około 3kg - zużyłam około 5 jajek. Czyli wychodzi jakoś 30 jajek na ten weselny tort - tylko tylko teraz to rozłożyć odpowiednio na duże formy icon_mrgreen.gif Ale to luźne obliczenia, może podpowie ktoś, kto się na tym zna.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Jo_anna1
post 27 Apr 2011, 15:48
Post #555


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.219
Dołączył: 9-July 09
Skąd: pod
Użytkownik nr: 16.552



CYTAT(pscolki @ 27 Apr 2011, 11:52 ) *
Szok...zobaczyłam Wasze torty, Zielonej Truskawki, Joanny .... i z czym ja do ludzi? są perfekcyjne... Gratuluje zdolności dziewczyny!

Ja mam problem tortowy... nie wiem czy to dobry watek, jeśli nei to proszę o przeniesienie...
Zostałam poproszona o przygotowanie tortu na wesele, dla 130 osób...
Czy któras z Was mierzyła się już z takim duzym tortem? Liczę i liczę, porcje, wymiary i boję się pomylić.
Dekoracja, smak itp pozostaje do mojej decyzji, prośba Młodych jest tylko żeby był to jeden duży tort, może być piętrowy cry_1.gif jak z tego wybrnąć?


Średnio przyjmuje się 100g tortu na osobę, czyli tort moim zdaniem w tej sytuacji powinien ważyć ok. 13 kg. Taki przelicznik przyjmuje się przeważnie na weselach. Zapewne nie posiadasz tak dużej okrągłej formy icon_mrgreen.gif i tak dużego piekarnika. Ja upiekłabym dolny biszkopt prostokąt z blachy piekarnikowej i na to dałabym okrągły wielkości prodiża lub np. dwa serca. Przeważnie takie torty na salę wjeżdżają na wózkach i efekt będzie ciekawy. Kiedy robiłam trzypietrowe na stelażu ( największe piętro śr 30 cm) nie przekraczały one 8 kg, więc troszeczke mało.
Nie zawsze jednak na wesele robi sie tak duży tort. Przede wszystkim rozmawiam z osobą organizującą wesele i jeżeli wiem że oprócz tortu goście dostają również popularne w naszym regionie marcinki i sękacze to sugeruję mniejszy tort, jeżeli tort ma być kulminacyjną częścią uroczystości doradzam aby był większy niż przewidują przeliczniki. Teraz np. mam tort weselny na 180 osób ale gospodarze zamówili także: 5 marcinków( każdy waży ok 3kg) i 3 sękacze (po ok. 5 kg) i różne ciasta więc bez sensu dla mnie jest zamawianie tortu 18 kg kiedy ma on tylko być bardziej dla zasady. Umówiłyśmy się na ok. 10 kg.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
pscolki
post 27 Apr 2011, 18:04
Post #556


pomoc kuchenna
*

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 167
Dołączył: 12-March 09
Użytkownik nr: 14.515



Bardzo Ci dziękuję Joanno za wyjaśnienia.
Czytałam w kilku miejscach o przeliczniku 100 gram / osobę ale jakos nigdy nie ważyłam swoich tortów...jakos od tyłu kombinowalam jak rasowa blondynka... zaczęlam to liczyć "na porcje" i po konsultacji z mamą młodej wyszło mi cos takiego:
upiekę 5 prostokątnych tortów 30x30 cm. Cztery z nich bedą kwadratową podstawą a piąty jako górne piętro... (ew. jeszcze kształt tego ostatniego do przedyskutowania...) dolne torty ustawię koło siebie, "łączenie" maskując dekoracjami... takiej wielkosci torty będzie mi najłatwiej upiec i przechować w lodówce... jak coś źle wymysliłam to proszę o wyprostowanie mnie;)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Iva
post 28 Apr 2011, 17:15
Post #557


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 9.371
Dołączył: 13-September 04
Skąd: 44 wyspy
Użytkownik nr: 10



Joanno a Ty z jakiego przepisu robisz masę?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Iva
post 28 Apr 2011, 17:43
Post #558


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 9.371
Dołączył: 13-September 04
Skąd: 44 wyspy
Użytkownik nr: 10



CYTAT(Cinka @ 24 Jul 2008, 22:05 ) *
To i ja się pochwalę icon_mrgreen.gif torcikiem który wspólnie z córkami wyczarowałyśmy przy pomocy tej masy na okoliczność 12 urodzin Gabi.
[attachment=29424:gabi.jpg]
[attachment=29425:gabi1.jpg]
Jedna porcja masy wystarczyła na pokrycie średniego tortu, zrobienie ozdób i zostało jeszcze sporo masy - conajmniej na ozdobienie jeszcze jednego...
Masa jest rzeczywiście nieskomplikowana, szybko się ją robi i rewelacyjnie poddaje wszelkim zabiegom modelującym.

edit:
Chciałam jeszcze dodać że pod masę nie dawałam żadnej masy maślanej bo jej po prostu nie cierpię. Tort przekładany był masą karpatkową z dodatkiem bitej śmietany z białą czekoladą i tym też posmarowałam całość tortu po wierzchu i dookoła. Masa przykleiła się doskonale i nic się nie rozpuszczało. Poza tym tort był nasączany oczywiście ponczem - masie cukrowej w żadnym razie to nie zaszkodziło.


Cinko a Ty z której masy robiłaś?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Jo_anna1
post 28 Apr 2011, 20:08
Post #559


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.219
Dołączył: 9-July 09
Skąd: pod
Użytkownik nr: 16.552



CYTAT(Iva @ 28 Apr 2011, 18:15 ) *
Joanno a Ty z jakiego przepisu robisz masę?

Robię zawsze z tych składników
ok. 80 dag cukru pudru
100 g glukozy ( w proszku)
4 łyżeczki żelatyny
70 ml zimnej wody
3-4 łyzeczki margaryny ,,Planta,,
olejek migdałowy

Jeżeli do rtobienia ozdób robie tylko z połowy porcji.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
delicious
post 28 Apr 2011, 20:23
Post #560





Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 83
Dołączył: 26-February 11
Użytkownik nr: 28.408



Tak się zastanawiam czy po tych Mistrzach Dekoracji to wrzucać, ale co tam, wrzucam...
Taki dziecięco-wiosenny. Nie ma się co równać z powyższymi, ale tak dla urozmaicenia.
Miał być dla znajomych na inaugurację sezonu na działce, więc łączka...

Załączony plik  IMG_1492.JPG ( 1.57MB ) Suma pobrań: 14


Co do masy to ja też robię z tego samego przepisu co Jo_anna1.

Ten post został edytowany przez delicious: 28 Apr 2011, 20:23
Go to the top of the page
 
+Quote Post

750 Stron V  « < 26 27 28 29 30 > » 
Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 14th July 2020 - 23:54