Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

alipek

Member
Cze 29, 2009
411
0
0
O matko!!!! A ja was szukałam i szukałam!!!! Zagladałam na stary wątek i nic!!! Dobrze ze jesteście. Jutro testuję nową masę do tortu. Jak wyjdzie wrzucę przepis. A czemu ten stary- nowy wątek zablokowany? Nie piszcie tu tylko na priv. Witam po raz kolejny
 

Vanilka

Member
Sie 9, 2010
546
0
0
weerka dzięki
icon_smile.gif


Co do masy budyniowej z galaretką to ja dawałam ją pod masę cukrową i nic się nie działo. Samą budyniową też dawałam i było ok. Maślaną robię bardzo rzadko. Często też smaruję dżemem, marmoladą itp. Ostatnio zauważyłam, że Buddy często smaruje lukrem królewskim i zastanawiam się czy nie spróbować. Robił ktoś tak? Nie będzie to wszystko przesłodzone?

Dziewczyny to jak z tym red velvet? Ma ktoś coś sprawdzonego?
 

Monsai

Member
Lut 1, 2008
4,932
0
0
a gdzie jest przepis na masę budyniową z galaretką? Znaleźć nie mogę, a zaciekawiło mnie połączenie. Szukam odpowiedniego kremu do tortu roczkowego Misiowego, chciałabym wypróbować coś czego jeszcze nie robiłam
icon_smile.gif
 

Monsai

Member
Lut 1, 2008
4,932
0
0

Vanilka

Member
Sie 9, 2010
546
0
0
Galaretka rozpuszcza się bez problemu tylko trzeba ją wsypać do gorącego budyniu. Nam wcale nie podeszła ta masa, a robiłam ją już w różnych wariantach smakowych. Jest jakaś taka gęsta, zbita. Ja lubię jak masa rozpływa się w ustach ;) Natomiast doskonała jest do jopkowania
icon_smile.gif
 

illy

Member
Lut 20, 2008
1,500
0
0
Tutaj jest przepis na mase budyniowa z galaretka Alll

http://www.wielkiezarcie.com/recipe23252.html

icon_mrgreen.gif
Szefowa zamowila u mnie toet barbie na urodziny dla chrzesnicy
icon_mrgreen.gif
(jest szefowa piekarni) a ja tylko zwyczajna sprzedawczyni, mogla swoipm piekarzom zlecic a stwierdzila, ze oni takiego w zyciu nie zrobia
icon_redface.gif
co za pochwala.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Monsai

Member
Lut 1, 2008
4,932
0
0
illy @ 26 Feb 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1098004Tutaj jest przepis na mase budyniowa z galaretka Alll

http://www.wielkiezarcie.com/recipe23252.html

icon_mrgreen.gif
Szefowa zamowila u mnie toet barbie na urodziny dla chrzesnicy
icon_mrgreen.gif
(jest szefowa piekarni) a ja tylko zwyczajna sprzedawczyni, mogla swoipm piekarzom zlecic a stwierdzila, ze oni takiego w zyciu nie zrobia
icon_redface.gif
co za pochwala.
Dizekuję za link.

Widzisz-bo do tego potrzeba serca jeszcze, a nie tylko cukierniczego papierka w kieszeni ;) Gratuluję
icon_smile.gif
Na pewno Ci bardzo przyjemnie się zrobiło
icon_smile.gif
 

Vanilka

Member
Sie 9, 2010
546
0
0
Gratuluję illy, to na pewno duże wyróżnienie
daumen.gif

Ta masa Alll różni sie od tych co do tej pory robiłam. Może się jeszcze na nią skuszę.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Vanilka super torciki.
A ja wróciłam z wyjazdu i nadrabiam zaległości.....cinowe oczywiście

illy @ 26 Feb 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1098004
icon_mrgreen.gif
Szefowa zamowila u mnie toet barbie na urodziny dla chrzesnicy
icon_mrgreen.gif
(jest szefowa piekarni) a ja tylko zwyczajna sprzedawczyni, mogla swoipm piekarzom zlecic a stwierdzila, ze oni takiego w zyciu nie zrobia
icon_redface.gif
co za pochwala.
już dwukrotnie miałam podobne zdarzenia.
Po raz pierwszy robiłam tort sklep dla pani prezes naszego PSS-u - pracownicy zamówili
Drugim razem poprosiła mnie koleżanka o tort dla dziewczyny na osiemnastkę, dopiero jak odbierała to dowiedziałam się że to dla córki właścicielki ciastkarni w sąsiedniej miejscowości. Myślałam, że trupem padnę. dobrze że dowiedziałam się po , bo stresa przy pracy bym miała niesamowitego.
 

Siedmiokropka

Member
Sty 9, 2008
5,224
0
0
Mój drugi tort z masą cukrową, pierwszy na zamówienie.

P1030146.JPG

Generalnie jestem zadowolona z efektów, choć jeszcze się uczę i widzę błędy
icon_smile.gif

 

Załączniki

  • P1030146.JPG
    P1030146.JPG
    55.9 KB · Wyświetleń: 0

Siedmiokropka

Member
Sty 9, 2008
5,224
0
0
Dziękuję
icon_redface.gif
icon_smile.gif


Starałam się i wiem, że dziewczynka dla której był tort była zachwycona. Ciężko mi się robiło i kleiło najdrobniejsze elementy, np wąsy mi się bardzo kruszyły. Ale wprawa czyni mistrza i mam nadzieję, że każdy kolejny tort będzie coraz lepszy.
 

weerka

Member
Maj 3, 2009
4,615
0
0
Siedmiokropko
eek2.gif
nie wiem gdzie Ty widzisz te błędy ,bo ja widzę tort idealny i bardzo dopracowany.
Nie ma na nim nic zbędnego i nic nie brakuje.
A do wąsów dodawałaś może kakao?
Od dodatku kakao masa się kruszy.