index.php?act=findpost&pid=1123320Szok...zobaczyłam Wasze torty, Zielonej Truskawki, Joanny .... i z czym ja do ludzi? są perfekcyjne... Gratuluje zdolności dziewczyny!
Ja mam problem tortowy... nie wiem czy to dobry watek, jeśli nei to proszę o przeniesienie...
Zostałam poproszona o przygotowanie tortu na wesele, dla 130 osób...
Czy któras z Was mierzyła się już z takim duzym tortem? Liczę i liczę, porcje, wymiary i boję się pomylić.
Dekoracja, smak itp pozostaje do mojej decyzji, prośba Młodych jest tylko żeby był to jeden duży tort, może być piętrowy
jak z tego wybrnąć?
Średnio przyjmuje się 100g tortu na osobę, czyli tort moim zdaniem w tej sytuacji powinien ważyć ok. 13 kg. Taki przelicznik przyjmuje się przeważnie na weselach. Zapewne nie posiadasz tak dużej okrągłej formy
i tak dużego piekarnika. Ja upiekłabym dolny biszkopt prostokąt z blachy piekarnikowej i na to dałabym okrągły wielkości prodiża lub np. dwa serca. Przeważnie takie torty na salę wjeżdżają na wózkach i efekt będzie ciekawy. Kiedy robiłam trzypietrowe na stelażu ( największe piętro śr 30 cm) nie przekraczały one 8 kg, więc troszeczke mało.
Nie zawsze jednak na wesele robi sie tak duży tort. Przede wszystkim rozmawiam z osobą organizującą wesele i jeżeli wiem że oprócz tortu goście dostają również popularne w naszym regionie marcinki i sękacze to sugeruję mniejszy tort, jeżeli tort ma być kulminacyjną częścią uroczystości doradzam aby był większy niż przewidują przeliczniki. Teraz np. mam tort weselny na 180 osób ale gospodarze zamówili także: 5 marcinków( każdy waży ok 3kg) i 3 sękacze (po ok. 5 kg) i różne ciasta więc bez sensu dla mnie jest zamawianie tortu 18 kg kiedy ma on tylko być bardziej dla zasady. Umówiłyśmy się na ok. 10 kg.