Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Iva @ 26 Apr 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1122998
anbetung.gif




jak długo można ją trzymać w lodówce?
ja któregoś razu zapomniałam o kawałku masy i po dwóch tygodniach była nadal plastyczna. Oczywiście trzymam szczelnie zawiniętą w folię spożywczą.
 

ania-magda

Member
Gru 30, 2009
347
0
0
U mnie coś chyba gorzej z tą masą - na drugi dzień zazwyczaj jest troszkę mniej plastyczna, a po około 5 dniach robi się kamień.
gruebel_2.gif
Moim zdaniem najlepiej świeżą jeszcze (plastyczną) zamrażać w woreczku/folii spożywczej i w razie potrzeby wyciągać i rozmrażać w mikrofali na największej mocy.
 

weerka

Member
Maj 3, 2009
4,615
0
0
JO_ANNO!!!
icon_eek.gif

icon_wink.gif
widzę, że zupełnie sobie nie zdajesz sprawy z tego jak niebezpiecznie zawyżasz poziom a fortepian to już w ogóle Himalaje!!!
matko kochana, dobrze że moi znajomi tu nie wchodzą i biedni cieszą się tym co im sprezentuję
icon_lol.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

katikity

Member
Paź 28, 2010
107
0
0
Dziewczyny wymiekam jakie cudenka wy robicie
Kupilam ostatnio mase ale jakas klejaca swiecaca i nic ciekawego co widac na fotkach wrrrrrrrr

Ja ostatnio tylko 3 torty bo bylismy w Polsce 10 dni ale znow sie zaczyna
icon_smile.gif

to moje 3 cukiereczki









 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Jaki słodziak z tego pieska, super
icon_smile.gif

Przez to przeziębienie nie miałam nawet siły żeby wczoraj wrzucić moje dinusie:
IMG_0168.JPG
 

Załączniki

  • IMG_0168.JPG
    IMG_0168.JPG
    145.5 KB · Wyświetleń: 0

Monsai

Member
Lut 1, 2008
4,932
0
0
boziu, z czego ja sie ciesze gdy robie swoje torty, no z czego
icon_sad.gif

Wasze takie cudne, ten pies mnie tak zauroczył!!! jak zrobiłaś te włosy?????

A dinki - nie mam talentu do lepienia takich cudeniek
icon_sad.gif
 

katikity

Member
Paź 28, 2010
107
0
0
Monsai to masa maslana wyciskana na wzor pieska " mopa " ktory byl w poprzedniej czesci
Jo_anna ja Twoja fanka Ty moj GURU wymiekam przy Twoich pracach takie dopracowane w szczegolach mmmmmmm
 

miglietta

Member
Mar 10, 2010
662
0
0
wiem, że mój torcik nie umywa się do waszych , ale też się pochwalę.dzisiaj dopiero świętuję wielkanoc i upiekłam dla mojego mężusia
 

Załączniki

  • tort.jpg
    tort.jpg
    46.7 KB · Wyświetleń: 0
  • tort.jpg
    tort.jpg
    46.7 KB · Wyświetleń: 0
  • torcik_1.jpg
    torcik_1.jpg
    73.4 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

illy

Member
Lut 20, 2008
1,500
0
0
Jejciu juz nie bede wklejala moich tortow bo to az wstyd
icon_mrgreen.gif

Katikity
fiesgrins.gif
ladnie ladnie ten facecik w lozku
icon_mrgreen.gif
 

pscolki

Member
Mar 12, 2009
167
0
0
Szok...zobaczyłam Wasze torty, Zielonej Truskawki, Joanny .... i z czym ja do ludzi? są perfekcyjne... Gratuluje zdolności dziewczyny!

Ja mam problem tortowy... nie wiem czy to dobry watek, jeśli nei to proszę o przeniesienie...
Zostałam poproszona o przygotowanie tortu na wesele, dla 130 osób...
Czy któras z Was mierzyła się już z takim duzym tortem? Liczę i liczę, porcje, wymiary i boję się pomylić.
Dekoracja, smak itp pozostaje do mojej decyzji, prośba Młodych jest tylko żeby był to jeden duży tort, może być piętrowy
cry_1.gif
jak z tego wybrnąć?
 

ania-magda

Member
Gru 30, 2009
347
0
0
Hm... nigdy nie robiłam takiego tortu, ale tak na oko to musiałby mieć chyba z pięć pięter - a do tego trzeba już stojak
gruebel_2.gif
Albo można zrobić prostokątne - wtedy masa rozłoży się bardziej w poziomie. Chyba Joanna robiła kiedyś taki duży piętrowy, jeśli dobrze pamiętam miał 10kg. Na 130 osób wychodzi po przeliczeniu tort 20kg. Jednopiętrowy o średnicy 26cm z masą cukrową lub bitą śmietaną, waży około 2,3kg. Kiedyś robiłam w kształcie gitary, to ważył też około 3kg - zużyłam około 5 jajek. Czyli wychodzi jakoś 30 jajek na ten weselny tort - tylko tylko teraz to rozłożyć odpowiednio na duże formy
icon_mrgreen.gif
Ale to luźne obliczenia, może podpowie ktoś, kto się na tym zna.
 

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
pscolki @ 27 Apr 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1123320Szok...zobaczyłam Wasze torty, Zielonej Truskawki, Joanny .... i z czym ja do ludzi? są perfekcyjne... Gratuluje zdolności dziewczyny!

Ja mam problem tortowy... nie wiem czy to dobry watek, jeśli nei to proszę o przeniesienie...
Zostałam poproszona o przygotowanie tortu na wesele, dla 130 osób...
Czy któras z Was mierzyła się już z takim duzym tortem? Liczę i liczę, porcje, wymiary i boję się pomylić.
Dekoracja, smak itp pozostaje do mojej decyzji, prośba Młodych jest tylko żeby był to jeden duży tort, może być piętrowy
cry_1.gif
jak z tego wybrnąć?
Średnio przyjmuje się 100g tortu na osobę, czyli tort moim zdaniem w tej sytuacji powinien ważyć ok. 13 kg. Taki przelicznik przyjmuje się przeważnie na weselach. Zapewne nie posiadasz tak dużej okrągłej formy
icon_mrgreen.gif
i tak dużego piekarnika. Ja upiekłabym dolny biszkopt prostokąt z blachy piekarnikowej i na to dałabym okrągły wielkości prodiża lub np. dwa serca. Przeważnie takie torty na salę wjeżdżają na wózkach i efekt będzie ciekawy. Kiedy robiłam trzypietrowe na stelażu ( największe piętro śr 30 cm) nie przekraczały one 8 kg, więc troszeczke mało.
Nie zawsze jednak na wesele robi sie tak duży tort. Przede wszystkim rozmawiam z osobą organizującą wesele i jeżeli wiem że oprócz tortu goście dostają również popularne w naszym regionie marcinki i sękacze to sugeruję mniejszy tort, jeżeli tort ma być kulminacyjną częścią uroczystości doradzam aby był większy niż przewidują przeliczniki. Teraz np. mam tort weselny na 180 osób ale gospodarze zamówili także: 5 marcinków( każdy waży ok 3kg) i 3 sękacze (po ok. 5 kg) i różne ciasta więc bez sensu dla mnie jest zamawianie tortu 18 kg kiedy ma on tylko być bardziej dla zasady. Umówiłyśmy się na ok. 10 kg.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

pscolki

Member
Mar 12, 2009
167
0
0
Bardzo Ci dziękuję Joanno za wyjaśnienia.
Czytałam w kilku miejscach o przeliczniku 100 gram / osobę ale jakos nigdy nie ważyłam swoich tortów...jakos od tyłu kombinowalam jak rasowa blondynka... zaczęlam to liczyć "na porcje" i po konsultacji z mamą młodej wyszło mi cos takiego:
upiekę 5 prostokątnych tortów 30x30 cm. Cztery z nich bedą kwadratową podstawą a piąty jako górne piętro... (ew. jeszcze kształt tego ostatniego do przedyskutowania...) dolne torty ustawię koło siebie, "łączenie" maskując dekoracjami... takiej wielkosci torty będzie mi najłatwiej upiec i przechować w lodówce... jak coś źle wymysliłam to proszę o wyprostowanie mnie;)
 

Iva

Member
Wrz 13, 2004
9,428
0
0
Cinka @ 24 Jul 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=731263To i ja się pochwalę
icon_mrgreen.gif
torcikiem który wspólnie z córkami wyczarowałyśmy przy pomocy tej masy na okoliczność 12 urodzin Gabi.
Pokaż załącznik 29424
Pokaż załącznik 29425
Jedna porcja masy wystarczyła na pokrycie średniego tortu, zrobienie ozdób i zostało jeszcze sporo masy - conajmniej na ozdobienie jeszcze jednego...
Masa jest rzeczywiście nieskomplikowana, szybko się ją robi i rewelacyjnie poddaje wszelkim zabiegom modelującym.

edit:
Chciałam jeszcze dodać że pod masę nie dawałam żadnej masy maślanej bo jej po prostu nie cierpię. Tort przekładany był masą karpatkową z dodatkiem bitej śmietany z białą czekoladą i tym też posmarowałam całość tortu po wierzchu i dookoła. Masa przykleiła się doskonale i nic się nie rozpuszczało. Poza tym tort był nasączany oczywiście ponczem - masie cukrowej w żadnym razie to nie zaszkodziło.
Cinko a Ty z której masy robiłaś?