Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

kadarma

Member
Lut 13, 2013
512
0
0
Kawał torta (mam na myśli Kitty). Pytam, bo klientka nie wie czy chce z figurką, czy jopkowany. Pewnie okresli się w ostatniej chwili. Twoje wszystkie figurki są obłędne, masz Karino talent w raczkach. U mnie troche z tym schodzi, dlatego wole jopkować.
 

batoja

Member
Lis 28, 2014
115
0
0
Kochane tortomianiaczki, czy któraś mogłaby mi pomóc? Chodzi o kwestię nakładania masy cukrowej na tort pokryty ganache. Czy mogę nakładać masę cukrową bezpośrednio na ganache, czy trzeba najpierw np. zwilżyć powierzchnię, żeby masa lepiej się przykleiła? Będę wdzięczna za wszelkie informacje.
 

kadarma

Member
Lut 13, 2013
512
0
0
Batoja, nie bardzo pomogę, bo zawsze obkładam na masę maślaną, ale ganache po nałożeniu masy cukrowej powinno ładnie scalić pod wpływem ciepła. No ale może ktoś bardziej doświadczony doradzi.
 

kiniaaa

Member
Maj 22, 2013
483
0
0
batoja @ 7 Dec 2017 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1628646Kochane tortomianiaczki, czy któraś mogłaby mi pomóc? Chodzi o kwestię nakładania masy cukrowej na tort pokryty ganache. Czy mogę nakładać masę cukrową bezpośrednio na ganache, czy trzeba najpierw np. zwilżyć powierzchnię, żeby masa lepiej się przykleiła? Będę wdzięczna za wszelkie informacje.
Trzeba koniecznie zwilżyć
 

kadarma

Member
Lut 13, 2013
512
0
0
Karino, kotka "zgapiam" - jest słodki
 

Załączniki

  • IMG_20180421_085546.jpg
    IMG_20180421_085546.jpg
    252 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_20180428_092305.jpg
    IMG_20180428_092305.jpg
    205.6 KB · Wyświetleń: 0

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,613
1,148
113
Ja nie potrafiłam cienko rozwałkować to dla mnie byłoby mało, żeby w całości pokryć. Kiedyś miałam masy na styk i ratowałam sytuację w ten sposób, że oddzielnie obłożyłam każdy bok a z tego co zostało cienko rozwałkowałam na górę i nożyczkami obcięłam to co zwisało. Na łączeniach robiłam dekoracje (szczypanki).
Ja bym dokupiła. Jak zostanie to zrób jakieś dekoracje, po wysuszeniu zawiń w papier i będzie jak znalazł (trudno jest uplastycznić rozpakowaną masę po pewnym czasie). Może doradzi ktoś bardziej doświadczony
icon_question.gif