Omulki po tajsku*

Kiiri

Moderator
Wrz 30, 2007
3,567
0
0
thai_mussels.JPG

1kg omulkow

2 lagodne papryczki chilli, drobno posiekane
4 zabki czosnku, starte na tarce
3 lyzki startego swiezego imbiru
300ml mleka kokosowego
1 lodyga trawy cytrynowej - przecieta na kilka czesci
4-5 listkow kaffir
sok z 1/2 lemonki
1 lyzka sosu rybnego
1 lyzeczka czerwonej pasty curry
1 lyzka cukru demerara
sol

garsc posiekanej kolendry

1. Omulki oczyscic. Te ktore sa otwarte i nie zamykaja sie przy pukaniu czy polewaniu woda, wyrzucic
2. Na odrobinie tluszczu podsmazyc chilli, czosnek i imbir. Zalac polowa mleka
3. Gotowac na wolnym ogniu, dodac trawe cytrynowa, listki kaffir, sok z lemonki, cukier, sos rybny i paste curry. Gotowac ok 3-4 minuty az wywar bedzie aromatyczny. Dolac reszte mleka i doprawic do smaku.
4. Wrzucic muszle wymieszac i przykryc. Dusic 4-5 min
5. Dodac posiekana kolendre, wymieszac, poddusic jeszcze z pol minuty.

SMACZNEGO
 

Załączniki

  • thai_mussels.JPG
    thai_mussels.JPG
    46.7 KB · Wyświetleń: 2