- Wrz 30, 2007
- 3,567
- 0
- 0
1kg omulkow
2 lagodne papryczki chilli, drobno posiekane
4 zabki czosnku, starte na tarce
3 lyzki startego swiezego imbiru
300ml mleka kokosowego
1 lodyga trawy cytrynowej - przecieta na kilka czesci
4-5 listkow kaffir
sok z 1/2 lemonki
1 lyzka sosu rybnego
1 lyzeczka czerwonej pasty curry
1 lyzka cukru demerara
sol
garsc posiekanej kolendry
1. Omulki oczyscic. Te ktore sa otwarte i nie zamykaja sie przy pukaniu czy polewaniu woda, wyrzucic
2. Na odrobinie tluszczu podsmazyc chilli, czosnek i imbir. Zalac polowa mleka
3. Gotowac na wolnym ogniu, dodac trawe cytrynowa, listki kaffir, sok z lemonki, cukier, sos rybny i paste curry. Gotowac ok 3-4 minuty az wywar bedzie aromatyczny. Dolac reszte mleka i doprawic do smaku.
4. Wrzucic muszle wymieszac i przykryc. Dusic 4-5 min
5. Dodac posiekana kolendre, wymieszac, poddusic jeszcze z pol minuty.
SMACZNEGO