Losos na styl marokanski z pomarancza*

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
2 pomarancze
kilka listkow bazylii
1/2 czerwonej cebuli, w plastry
10 lduzych czarnych oliwek marynowane w oleju
kilka garstek salaty- moze byc meslun, arugula
6 lyzek oliwy z oliwek
1 lyzeczka chilli
1 lyzeczka kuminu
1/4 lyzeczki cynamonu
1 1/2 to 2 lyzeczki soli
4 kawalki lososia , bez skory

Pomarancze obieramy i kroimy w plastry, ukladamy na srodku talerza. Na pomaranczy ukladamy bazylie, cebule, oliwki i salate. Mozna skropic oliwa z oliwek po czym odkladamy na bok i zabiarmay sie za lososia.

W malej miseczce meiszamy przyprawy ktorymi nastepnie mocno nacieramy jedna strone lososia.
Rozgrzewamy lyzke oleju na patlece, smazymy lososia przyprawamy do dolu przez 2 minuty, nastepnei smazymy druga strone przez kolejne 2 minuty lub dluzej w zaleznosci od naszych preferencji.

Podajemy lososia na pomaranczach, skropionego oliwa z oliwek, u mnie w domu z gotowana czewona quinoa.


Uwaga: Zamiast skrapiac oliwa mzona zrobic dressing z soku pomaranczowego, octu z bialego wina i oliwy co bardzo dodaje do smaku
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: