Sałatka buraczano-śledziowa*

marcychna

Member
Sie 6, 2006
1,050
0
0
Witam,

pyszna sałatka śledziowo-buraczana, którą robiliśmy w wersji ortodoksyjnej na długo przed dietą dukana. W momencie przejścia na dukana, musiałem ją "dostosować".

Składniki:

1kg buraków
1 słoik płatów śledziowych w zalewie korzennej typu Bismarck (firmy Nautica z Lidla)
1-2 cebule czerwone
pół wiaderka 0,5kg serka homogenizowanego 3% (z lidla)
0,5-1 łyżeczka musztardy Dijon
sól/pieprz do smaku.

Wykonanie:

Buraki ugotować/upiec jak kto woli. Ostudzić, obrać ze skórki, pokroić w kostkę około 0,5 cm (no średnia ;)
Płaty odsączyć z zalewy, pokroić w taką samą kostę co buraki.
Cebulkę czerwoną obrać, drobno posiekać.Czerwonej cebuli nie trzeba parzyć.
Wymieszać razem wszystkie składniki, dodać serka połączonego z musztardą. Ilości serka zależy od ilości buraków i śledzi, zazwyczaj wystarczy pół wiaderka. Wymieszać, doprawiając pieprzem i solą.

Zajadać można od razu, jednak lepsza jest po schłodzeniu w lodówce.

post_2086_1299619601_thumb.jpg

PS.
Uwaga, buraki są dozwolone w II fazie, więc należy ilość ograniczać, np. porcja sałatki 1 raz na 5 dni fazy warzywnej.
Ilości podałem większe żeby było łatwiej "ustalić" proporcje.
Dla nie dukanowców, w wersji oryginalnej zamiast serka jest majonez oraz groszek..
Nazwy firm są podane tylko w celu identyfikacji
icon_smile.gif
 

Załączniki

  • post_2086_1299619601_thumb.jpg
    post_2086_1299619601_thumb.jpg
    28.6 KB · Wyświetleń: 5
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Robiłam.
icon_smile.gif

To pyszne połączenie smaków, które na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom śledzi.


r__owy__led_.jpg
 

Załączniki

  • r__owy__led_.jpg
    r__owy__led_.jpg
    120.9 KB · Wyświetleń: 5
Ostatnią edycję dokonał moderator:

oliweczka

Member
Maj 27, 2006
1,609
0
0
wlasnie zrobilam -na jutrzejsza kolacje
przepis bardziej wg Malej Mi, bo malam matiasy, do tego ugotowane buraczki starte na heblu w slupki, cebula, musztarda ( na razie dalam 4 lyzeczki Delikatesowej ), zalalam octem balsamicznym i na razie sie przegryza w lodowce.
I jutro planuje zalac wszystko sosem majonezowo- jogurtowym
ale juz jest pyszne
dzieki za inspiracje
ps. z serkiem tez moze byc ciekawe, kiedys wyprobuje, ale teraz dla gosci wolalam tradycyjnie
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: