Przepis kilka lat temu moja mama dostała od koleżanki. Danie pyszne, ale bardzo pracochłonne. Z tej porcji wyszło mi 56 szt. Podaje zawsze z sosem musztardowym i czosnkowym, tak nam najlepiej smakuje.
COXINHA (po polsku PAŁKA)
3 piersi z kurczaka
1/2 posiekanej cebuli
2 posiekane ząbki czosnku (nie koniecznie)
6 łyżek masła
2 kostki bulionu wołowego
sól
pieprz
3 szklanki mąki
30 dag kremowego twarożku (np. Twój Smak, Ostrowia)
2 jajka
tarta bułka
tłuszcz do głębokiego smażenia
Włóż do garnka kurczaka, cebulę, czosnek, bulion, sól, pieprz i masło. Wlej 4 szklanki wody, gotuj, aż kurczak będzie miękki. Z bulionu wyjmij piersi kurczaka i drobniutko je pokrój. Odmiesz i zagotuj 3 szklanki bulionu, w którym gotował się kurczak. Wsyp mąkę, energicznie mieszając gotuj około minuty, aż powstanie ciasto. Wyjmij z garnka, a gdy trochę przestygnie, dodaj dwa żółtka i zagnataj tak długo, aż nie będzie grudek (około 10 minut). Następnie rozwałkuj ciasto do grubości 1/2 cm (lepsze trochę cieńsze) i powycinaj kółka (np. szklanką). Na każdym ułóż trochę serka i porcję farszu z kurczaka. Brzegi sklejaj mocno ponad farszem, formując je tak aby przypominały udka kurczaka (ja robię normalne pierożki, bo te udka mi nie wychodziły). Panieruj w roztrzepanym białku, a potem w tartej bułce. Smaż 8 minut w głębokim tłuszczu co jakis czas odwracając.
COXINHA (po polsku PAŁKA)
3 piersi z kurczaka
1/2 posiekanej cebuli
2 posiekane ząbki czosnku (nie koniecznie)
6 łyżek masła
2 kostki bulionu wołowego
sól
pieprz
3 szklanki mąki
30 dag kremowego twarożku (np. Twój Smak, Ostrowia)
2 jajka
tarta bułka
tłuszcz do głębokiego smażenia
Włóż do garnka kurczaka, cebulę, czosnek, bulion, sól, pieprz i masło. Wlej 4 szklanki wody, gotuj, aż kurczak będzie miękki. Z bulionu wyjmij piersi kurczaka i drobniutko je pokrój. Odmiesz i zagotuj 3 szklanki bulionu, w którym gotował się kurczak. Wsyp mąkę, energicznie mieszając gotuj około minuty, aż powstanie ciasto. Wyjmij z garnka, a gdy trochę przestygnie, dodaj dwa żółtka i zagnataj tak długo, aż nie będzie grudek (około 10 minut). Następnie rozwałkuj ciasto do grubości 1/2 cm (lepsze trochę cieńsze) i powycinaj kółka (np. szklanką). Na każdym ułóż trochę serka i porcję farszu z kurczaka. Brzegi sklejaj mocno ponad farszem, formując je tak aby przypominały udka kurczaka (ja robię normalne pierożki, bo te udka mi nie wychodziły). Panieruj w roztrzepanym białku, a potem w tartej bułce. Smaż 8 minut w głębokim tłuszczu co jakis czas odwracając.