- Mar 19, 2005
- 4,557
- 1
- 0
Forszmak ziemniaczany
-śledź solony- 150 g(filety)
-ziemniaki -200 g
-cebula-2 sztuki
-jabłka -250 g
-olej-2 łyżki
-jajko ugotowane-1 sztuka
-natka pietruszki-8g
-pieprz
Śledzie drobno posiekać.
Ziemniaki obrać,pokroić w cienką słomkę,cebulę pokroić w piórka i obsmażyć razem na oleju(aż ziemniaki będą miękkie)
Pokroić jabłko,dodać posiekanego śledzia,podsmażone ziemniaki z cebulą ,natkę pietruszki,wymieszać i przepuścić przez maszynkę.
Doprawić olejem i pieprzem.
Wyłożyć na półmisek,obłożyć plasterkami ugotowanego jajka i przybrać natką pietruszki lub koperkiem.

-śledź solony- 150 g(filety)
-ziemniaki -200 g
-cebula-2 sztuki
-jabłka -250 g
-olej-2 łyżki
-jajko ugotowane-1 sztuka
-natka pietruszki-8g
-pieprz
Śledzie drobno posiekać.
Ziemniaki obrać,pokroić w cienką słomkę,cebulę pokroić w piórka i obsmażyć razem na oleju(aż ziemniaki będą miękkie)
Pokroić jabłko,dodać posiekanego śledzia,podsmażone ziemniaki z cebulą ,natkę pietruszki,wymieszać i przepuścić przez maszynkę.
Doprawić olejem i pieprzem.
Wyłożyć na półmisek,obłożyć plasterkami ugotowanego jajka i przybrać natką pietruszki lub koperkiem.