Rolada krucho-drożdżowа z wiśniami

anni

Member
Wrz 1, 2009
284
0
0
DSC07929.JPG

Składniki:

Ciasto:

20 gram drożdży
250 gram masła lub margaryny
50 gram cukru
2 żółtka
200 gram śmietany (można zamienić na mleko lub wziąć pół na pół mleko i śmietanę)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 600 gram mąki

Na nadzienie : można użyć wiśnie konserwowe, powidła, gęsty dżem, masę mmakowaą. orzechy włoskie zaparzone gorącym mlekiem.

Wykonanie:

Drożdże rozpuścić w śmietanie, masło utrzeć z mąką (posiekać na kaszkę), dodać żółtka, cukier i proszek do pieczenia i rozpuszczone drożdże. Zagnieść ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny w nakrytej płótnem misce.

Po pół godzinie ciasto rozdzielić na trzy lub cztery części, każdą z nich rozwałkować na prostokąt. Wyłożyć nadzienie na ciasto i zwinąć jak roladę , dociskając brzegi (złączenie) ciasta. Rolady ułożyć na blaszce do pieczenia, złączeniem w dół.

Odstawić blaszkę z roladami na pół godziny aby ciasto podrosło. Pieczemy w temperaturze 190 - 200 stopni, aż ciasto uzyska złoty kolor. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Z tej porcji ciasta wyszły mi dwie rolady z wiśniami i dwie z powidłami.



 

Załączniki

  • DSC07929.JPG
    DSC07929.JPG
    53.2 KB · Wyświetleń: 1