Witam, w pierwszym poście chciałem podzielić się fajnym przepisem na pizzę (właściwie ciasto). Tej pizzy nie zrobicie szybko, bo ciasto zagniata się kilka razy, dając czas ciastu na dobre. wyrośnięcie. Poza tym najlepiej wychodzi na kamieniu do pieczenia, który też trzeba z pół godziny wcześniej nagrzać.
Ale smak i konsystencja wychodzi super!
Do zrobienia tej pizzy użyłem mąki pszennej o wysokiej zawartości białka (np. Lubella puszysta perfekcja), oraz taką jako dodatek: mąki pszennej pełnoziarnistej (np. Lubella)
Jak widzicie, mąki te mają stosunkowo dużo białka na 100g, więc dadzą "mocne" elastyczne ciasto, a dodatek mąki pełnoziarnistej wzbogaca smak.
Potrzebujemy zatem:
szklanka mąki do pizzy
3-4 płaskie łyżki mąki pełnoziarnistej
niepełna szklanka ciepłej wody
25g świeżych drożdży
pół łyżeczki soli
szczypta cukru
W przepisie nie ma oleju.
Zaczynamy od włączenia piekarnika na niewielką temperaturę, np. 50 stopni.
Drożdże, szczyptę cukru, trochę mąki wsypujemy do wody, mieszamy i wstawiamy do "ruszenia" do piekarnika.
W misce mieszamy obie mąki i sól. Dodajemy rozczyn i mieszamy. Wyrabiać aż powstanie kula odchodząca od rąk.
Kulę smarujemy po wierzchu kilkoma kroplami oleju i przykrywamy wilgotna ścierką do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Ja wstawiam do lekko ciepłego piekarnika.
Kiedy ciasto wyrośnie, zagniatamy je krótko drugi raz i z powrotem wkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto wyrośnie, zagniatamy je krótko trzeci raz i wstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, ale już nie do piekarnika,
bo piekarnik nastawiamy na 250 stopni, żeby nagrzać kamień.
Kamień nagrzewamy około 20-30 minut i w tym czasie ciasto spokojnie wyrasta trzeci raz.
Ciasto wyjmujemy wtedy z miski, zagniatamy krótko i formujemy placek. Ja robię to na blacie, a żeby ciasto się nie lepiło, podsypuję na blat mąkę pełnoziarnistą.
Na początku, można sobie pomóc wałkiem, ale najlepsze ciasto wychodzi, gdy opuszkami palców a później płaskimi dłońmi ugniata się ciasto w kierunku od środka na zewnątrz kręgu.
W ten sposób wyciska się powietrze, które wypychamy do brzegu pizzy - to właśnie dlatego brzeg pizzy będzie później super puszysty i sprężysty.
Ciasto smarujemy po wierzchu kilkoma kroplami oleju i przenosimy na rękach na blachę lub łopatkę posypaną mąką pełnoziarnistą (dla łatwego zsunięcia na kamień) i zsuwamy ostrożnie, ale pewnie na nagrzany kamień.
Dodatki pomijam, bo na takim cieście wszystko będzie smakowało dobrze
Czas pieczenia zależy od piekarnika, kamienia itd, ale około 7-8 minut.
Pizza powinna mieć ok. 30-32 cm średnicy, brzeg około 1-2 cm grubości, na środku 3-5mm grubości. Nie jest najcieńsza, ale jest w niej za to dużo pęcherzyków powietrza
dzięki czemu nie jest gumowym glutem
Spód jest cienki i chrupiący, ale pizzę tą można też spokojnie złożyć na pół - nie pęka.
Ale smak i konsystencja wychodzi super!
Do zrobienia tej pizzy użyłem mąki pszennej o wysokiej zawartości białka (np. Lubella puszysta perfekcja), oraz taką jako dodatek: mąki pszennej pełnoziarnistej (np. Lubella)
Jak widzicie, mąki te mają stosunkowo dużo białka na 100g, więc dadzą "mocne" elastyczne ciasto, a dodatek mąki pełnoziarnistej wzbogaca smak.
Potrzebujemy zatem:
szklanka mąki do pizzy
3-4 płaskie łyżki mąki pełnoziarnistej
niepełna szklanka ciepłej wody
25g świeżych drożdży
pół łyżeczki soli
szczypta cukru
W przepisie nie ma oleju.
Zaczynamy od włączenia piekarnika na niewielką temperaturę, np. 50 stopni.
Drożdże, szczyptę cukru, trochę mąki wsypujemy do wody, mieszamy i wstawiamy do "ruszenia" do piekarnika.
W misce mieszamy obie mąki i sól. Dodajemy rozczyn i mieszamy. Wyrabiać aż powstanie kula odchodząca od rąk.
Kulę smarujemy po wierzchu kilkoma kroplami oleju i przykrywamy wilgotna ścierką do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Ja wstawiam do lekko ciepłego piekarnika.
Kiedy ciasto wyrośnie, zagniatamy je krótko drugi raz i z powrotem wkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto wyrośnie, zagniatamy je krótko trzeci raz i wstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, ale już nie do piekarnika,
bo piekarnik nastawiamy na 250 stopni, żeby nagrzać kamień.
Kamień nagrzewamy około 20-30 minut i w tym czasie ciasto spokojnie wyrasta trzeci raz.
Ciasto wyjmujemy wtedy z miski, zagniatamy krótko i formujemy placek. Ja robię to na blacie, a żeby ciasto się nie lepiło, podsypuję na blat mąkę pełnoziarnistą.
Na początku, można sobie pomóc wałkiem, ale najlepsze ciasto wychodzi, gdy opuszkami palców a później płaskimi dłońmi ugniata się ciasto w kierunku od środka na zewnątrz kręgu.
W ten sposób wyciska się powietrze, które wypychamy do brzegu pizzy - to właśnie dlatego brzeg pizzy będzie później super puszysty i sprężysty.
Ciasto smarujemy po wierzchu kilkoma kroplami oleju i przenosimy na rękach na blachę lub łopatkę posypaną mąką pełnoziarnistą (dla łatwego zsunięcia na kamień) i zsuwamy ostrożnie, ale pewnie na nagrzany kamień.
Dodatki pomijam, bo na takim cieście wszystko będzie smakowało dobrze

Czas pieczenia zależy od piekarnika, kamienia itd, ale około 7-8 minut.
Pizza powinna mieć ok. 30-32 cm średnicy, brzeg około 1-2 cm grubości, na środku 3-5mm grubości. Nie jest najcieńsza, ale jest w niej za to dużo pęcherzyków powietrza


Spód jest cienki i chrupiący, ale pizzę tą można też spokojnie złożyć na pół - nie pęka.
Ostatnią edycję dokonał moderator: