- Mar 19, 2005
- 37,849
- 6
- 38
2 czerwone papryki
2 żółte papryki
oliwa
sól i pieprz
2 czerwone cebule
2 ząbki czosnku
2 garście zielonej pietruszki
2 łyżki octu balsamicznego
2 garście startego parmezanu
2 czubate łyżki serka mascarpone (opcjonalnie)
Paprykę pokroić, cebulę obrać i pokroić, czosnek zetrzeć, pietruszkę posiekać, łodyżki zostawić w całości.
Kawałki papryki położyć na patelni z odrobiną oliwy i szczyptą soli i pieprzu. Dusić przykryte przez około 15 minut, aż zmiękną.
Dodac cebulę i dalej dusić przez 20 minut.
Dołożyć czosnek i łodyżki pietruszki, zamieszać i dusić 3 minuty.
Doprawić, dolać ocet.
Dołożyć garść startego parmezanu i serek lub śmietanę.
Zmniejszyć ogień, dusić do czasu ugotowania makaronu.
Makaron odcedzić, zostawić trochę wody z gotowania.
Paprykę, makaron i natkę włożyć do miski, wymieszać i podlac wodą z makaronu, plus kilka łyżek oliwy.
Przepis pochodzi z książki 'Włoska wyprawa Jamiego'.
2 żółte papryki
oliwa
sól i pieprz
2 czerwone cebule
2 ząbki czosnku
2 garście zielonej pietruszki
2 łyżki octu balsamicznego
2 garście startego parmezanu
2 czubate łyżki serka mascarpone (opcjonalnie)
Paprykę pokroić, cebulę obrać i pokroić, czosnek zetrzeć, pietruszkę posiekać, łodyżki zostawić w całości.
Kawałki papryki położyć na patelni z odrobiną oliwy i szczyptą soli i pieprzu. Dusić przykryte przez około 15 minut, aż zmiękną.
Dodac cebulę i dalej dusić przez 20 minut.
Dołożyć czosnek i łodyżki pietruszki, zamieszać i dusić 3 minuty.
Doprawić, dolać ocet.
Dołożyć garść startego parmezanu i serek lub śmietanę.
Zmniejszyć ogień, dusić do czasu ugotowania makaronu.
Makaron odcedzić, zostawić trochę wody z gotowania.
Paprykę, makaron i natkę włożyć do miski, wymieszać i podlac wodą z makaronu, plus kilka łyżek oliwy.
Przepis pochodzi z książki 'Włoska wyprawa Jamiego'.
Ostatnią edycję dokonał moderator: