Cytrynowe risotto z krewetkami koktajlowymi

Shinju

Member
Lis 26, 2006
9,691
0
36
Składniki (na 2 porcje):

150 g ryżu arborio
120-150 g krewetek koktajlowych (u mnie mrożone)
1 cebula
0.5 szklanki białego wina (u mnie półwytrawne)
ok. 2 szklanek bulionu (u mnie drobiowy)
2 łyżki masła
0.5 cytryny
pieprz ziołowy
parmezan

Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy połowę masła i podsmażamy na nim cebulę. Następnie wrzucamy na patelnię ryż i podsmażamy go aż wchłonie masło z patelni (cały czas mieszając), po czym całość zalewamy winem. Patelnię trzymamy na małym ogniu i podgrzewamy aż ryż wchłonie wino. Następnie wlewamy po chochelce ciepły bulion, za każdym razem oczekując aż poprzednia porcja zostanie wchłonięta.

Krewetki wykładamy na sitko, przelewamy chłodną wodą pozbywając się lodowej glazury i lekko je rozmrażając. Następnie zostawiamy na sitku to odcieknięcia

Przed dodaniem ostatniej chochelki bulionu dodajemy na patelnię krewetki, sok z połowy cytryny oraz otartą skórkę z tej połówki cytryny, lekko doprawiamy pieprzem ziołowym. Po wchłonięciu ostatniej chochelki bulionu ryż powinien być al dente. Patelnię zdejmujemy z ognia, dodajemy pozostałe masło i parmezan, mieszamy. Przykrywamy na minutę. Po minucie nakładamy.

IMG_4288.JPG
 

Załączniki

  • IMG_4288.JPG
    IMG_4288.JPG
    120.6 KB · Wyświetleń: 2

Shinju

Member
Lis 26, 2006
9,691
0
36
Proszę bardzo, mam nadzieję, że będzie smakowało
icon_smile.gif