Babka piaskowa z marmoladą różaną

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
piaskowa.JPG

4 jajka ( M )
pół szklanki cukru
1 cukier waniliowy
4 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g ( pół kostki) masła

marmolada twarda - różana lub wieloowocowa
(marmolada twarda nadaje się do tego typu wypieku najlepiej, ponieważ dobrze wytrzymuje wysokie temperatury i się nie rozpuszcza. Ze zwykłym dżemem ciasto może się nie udać. )

Masło rozpuścić i odstawić, by ostygło.

Jajka utrzeć z cukrami na biały, puszysty krem ( zajmie to kilka minut). Wsypać mąkę ziemniaczaną oraz pszenną. Dokładnie wymieszać.
Dodać proszek do pieczenia, wymieszać.
Na końcu dodać do ciasta rozpuszczone masło. Wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.

Ciasto przelać do formy. Na wierzchu ułożyć małe kawałki marmolady, zachowując między nimi odstępy. Lekko wcisnąć marmoladę w ciasto, by była nim przykryta.

(To ważne, by kawałki były nieduże. Nie dajcie się ponieść pokusie posiadania dużej ilości marmolady w cieście! Zbyt duże kawałki, ułożone bez odstępu, dadzą potem nieładny efekt dziury w cieście.)

piaskowasurowa.JPG

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 40-50 minut, do suchego patyczka.
gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.

Piekłam w formie o wymiarach 24 x 9 cm.
 

Załączniki

  • piaskowa.JPG
    piaskowa.JPG
    56.1 KB · Wyświetleń: 0
  • piaskowasurowa.JPG
    piaskowasurowa.JPG
    40 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

lena7900

Member
Maj 5, 2010
1,297
0
0
cry_1.gif
nie mam marmolady ale mam wiśnie w syropie gdyby je odsączyć to też by się chyba nadały???????
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Trudno mi powiedzieć, z wiśniami z syropu nie robiłam .
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
po namysle wydaje mi sie,ze powinno byc dobrze,jesli sie wisnie dobrze odsaczy z syropu i obtoczy w mace ziemniaczanej,by nie opadly.