- Wrz 1, 2009
- 284
- 0
- 0

Składniki:
- słoik (poj. 1 litr) wiśni w soku
Dzien przed zrobieniem ciasta, wiśnie odcedzić z soku i zalać brandy lub innym alkoholem
Ciasto:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
3 łyżki kakao
1 płaska łyżeczka amoniaku lub proszku do pieczenia
Biszkopt pieczemy dzień wcześniej przed zrobieniem całości ciasta.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą i gęstą masę aż do rozpuszczenia się cukru. Dodać mąkę , kakao i amoniak/proszek do pieczenia - wymieszać delikatnie. Białka ubić na sztywną pianę i ostrożnie wymieszać z masą żółtkową.
Upiec biszkopt
Z biszkoptu odciąć od góry blat ciasta o grubości ok. 2-3 cm. Łyżką wydrążyć ostrożnie środek biszkoptu (zachować) , zostawiając ok. 2-3 cm ścianek.
Przygotować krem:
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
250-300 g masła
wiśnie, odcedzone z alkoholu
Masło utrzeć z mlekiem skondensowanym na puszystą masę. Masę wymieszać ostrożnie z okruszkami wydrążonego biszkoptu i z wiśniami. Masą napełnić środek wydrążonego biszkoptu. Całość nakryć odciętym wcześniej blatem ciasta.
Całość posmarować pomadą z rozpuszczonej czekolady