Z
zyglis
Guest
Na wstępie wyjaśniam, że nie jestem autorem tego przepisu. Znam go od dawna, źródła nie pamiętam. Danie to jest moim zdaniem bardzo smaczne, a do tego łatwe do wykonania.
Składniki: 1/2 kg marchwi, 2 średnie pietruszki, mały seler, średni por ( biała część ), 2 średnie cebule, po 1 łyżeczce lubczyku, majeranku i bazylii, sól, 2 liście laurowe, vegeta i biały pieprz do smaku, około 1,5 kg piersi indyka, ziemniaki, Na sos: 2 łyżki masła. 1 kwaśne jabłko, 1 płaska łyzka mąki ziemniaczanej, 3 łyżki śmietany, 3 łyżki chrzanu ( ja daję ze słoiczka, mocno odciśnięty ), pieprz, sok z cytryny i szczypta cukru do smaku, natka pietruszki lub koperku.
Wykonanie: włoszczyznę umyć, obrać i pokroić na niewielkie słupki lub plasterki, cebule obrać i pokroić w plasterki. Jarzyny z cebulą zagotować w 1,5 ltr wody, dodać do smaku sól, żioła, liście laurowe, biały pieprz. Kiedy jarzyny zmiękną ( nie za bardzo ), wyjąć je łyżką cedzakową do innego naczynia i przechować cieple. Do wywaru dodać umyte mięso ( pożądane jest zasznurowanie go w kształt wrzeciona, będzie ładnie wyglądać pokrojone ), gotować na bardzo wolnym ogniu około 70 minut. Mięso powinno być lekko twardawe, żeby nie kruszylo się przy krojeniu. W tym czasie obrać i ugotować ziemniaki, ewent. zagnieść na puree.
Na sos roztopić w małym garnku masło, dodać umyte i drobno pokrojone nieobrane jabłko, po usunięciu gniazd nasiennych, zalać 1/2 ltr bulionu z kostki, mąkę ziemniaczaną wymieszać ze śmietaną i dodać do gotującego się sosu, krótko zagotować i zdjąć z ognia. Dodać chrzan, doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
Mięso wyjąć z wywaru i pokroić w plastry. Warzywa doprawić do smaku ( ja dodaję odrobinę jasnego sosu sojowego ). Podawać z ziemniakami posypanymi natką pietruszki lub kopru, osobno w sosierce sos.
Życzę wszystkim smacznego, oczekuję komentarzy na temat tego przepisu. oraz przesyłam pozdrowienia.
Składniki: 1/2 kg marchwi, 2 średnie pietruszki, mały seler, średni por ( biała część ), 2 średnie cebule, po 1 łyżeczce lubczyku, majeranku i bazylii, sól, 2 liście laurowe, vegeta i biały pieprz do smaku, około 1,5 kg piersi indyka, ziemniaki, Na sos: 2 łyżki masła. 1 kwaśne jabłko, 1 płaska łyzka mąki ziemniaczanej, 3 łyżki śmietany, 3 łyżki chrzanu ( ja daję ze słoiczka, mocno odciśnięty ), pieprz, sok z cytryny i szczypta cukru do smaku, natka pietruszki lub koperku.
Wykonanie: włoszczyznę umyć, obrać i pokroić na niewielkie słupki lub plasterki, cebule obrać i pokroić w plasterki. Jarzyny z cebulą zagotować w 1,5 ltr wody, dodać do smaku sól, żioła, liście laurowe, biały pieprz. Kiedy jarzyny zmiękną ( nie za bardzo ), wyjąć je łyżką cedzakową do innego naczynia i przechować cieple. Do wywaru dodać umyte mięso ( pożądane jest zasznurowanie go w kształt wrzeciona, będzie ładnie wyglądać pokrojone ), gotować na bardzo wolnym ogniu około 70 minut. Mięso powinno być lekko twardawe, żeby nie kruszylo się przy krojeniu. W tym czasie obrać i ugotować ziemniaki, ewent. zagnieść na puree.
Na sos roztopić w małym garnku masło, dodać umyte i drobno pokrojone nieobrane jabłko, po usunięciu gniazd nasiennych, zalać 1/2 ltr bulionu z kostki, mąkę ziemniaczaną wymieszać ze śmietaną i dodać do gotującego się sosu, krótko zagotować i zdjąć z ognia. Dodać chrzan, doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
Mięso wyjąć z wywaru i pokroić w plastry. Warzywa doprawić do smaku ( ja dodaję odrobinę jasnego sosu sojowego ). Podawać z ziemniakami posypanymi natką pietruszki lub kopru, osobno w sosierce sos.
Życzę wszystkim smacznego, oczekuję komentarzy na temat tego przepisu. oraz przesyłam pozdrowienia.