Węzełki z wątróbką*

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,382
3,669
113
Przeglądając dziś przepisy niewypróbowane trafiłam na izbushkowe węzełki z wątróbką - przepis przetłumaczony przez qd
i przypomniałam sobie, że je robiłam kilka lat temu, tylko nie w postaci węzełków, a pakiecików.
Odnalazłam nawet stare zdjęcie:

w_ze_ki_z_w_tr_bk_.jpg

Może ktoś jeszcze zechce je wypróbować?
Udało mi się odszukać źródłowy przepis podany przez Ilarę:
http://www.izbushka.com/forum/showthread.php?p=3879#post3879

Dodam tylko, że lepiej jest piec w wyższej temperaturze niż 180 stopni - co najmniej 200 - 220.
Można też podać samą wątróbkę, bez opakowania z ciasta - jest znakomita.

Tłumaczenie qd:

Węzełki z wątróbką

500 g gotowego ciasta francuskiego
Rozkłócone jajko do smarowania
Do wypełnienia:
2 cebule, posiekane
olej do smażenia
kilka gałązek tymianku
500 g wątróbki drobiowej
1 / 3 filiżanki wytrawnego czerwonego wina
2 łyżki octu balsamicznego
sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotować farsz.na średnim ogniu na patelni cebulę dusić do miękkości i zarumienienia. Dodać tymianek i smażyć przez 1 minutę. Zwiększyć ogień i dodać wątróbki. Smażyć 2-3 minuty, żeby kolor wątróbek uległ zmianie (ale powinien pozostać różowy wewnątrz). Wlać wino i ocet balsamiczny. Potrzymać na kuchni jeszcze kilka sekund. Doprawić solą i pieprzem i zdjąć z ognia.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
Umieścić ciasto na lekko posypanej mąką stolnicy, pociąć na kwadraty o boku około 10 cm ; w środku każdego kwadratu wykładać po 1 łyżce farszu, zebrac rogi i ścisnąć formując węzełek. Umieść na blasze do pieczenia, posmarować jajkiem i piec około 20-25 minut lub do momentu zrumienienia. Podawać na gorąco

Przepis znalazlam na http://www.izbushka.com/

qd
 

Załączniki

  • w_ze_ki_z_w_tr_bk_.jpg
    w_ze_ki_z_w_tr_bk_.jpg
    35.9 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Ja zechce wyprobowac! Kocham watrobke!

Nie ma duzo goryczki? Czy od razu do farszu dodac jablko?
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,382
3,669
113
Drobiowe wątróbki raczej nie mają goryczki, przynajmniej dla mnie, ale jak lubisz z jabłkiem, możesz je chyba dodać.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: