- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Pizza obwarzanki
100 ml wody
100 ml wytrawnego białego wina
400g mąki (typ 550)
2 łyżki oliwy
1 łyżka masła
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 lyżka miodu
42 g drożdźy
1 1/4 łyżeczki soli
100 g suszonych pomidorów
1 chili
2 łyżki rozmarynu
1 łyżeczka papryki w proszki
50 ml oliwy z oliwek
1.Suszone pomidory jak i chilli drobno kroimy. Z chilli pozbywamy się pestek.
2.Wodę, wino, mąkę, 2 łyżki oliwy, masło, mąkę z kukurydzy, miód, drożdźe, sól, rozmaryn i paprykę wrzucamy do maszyny do robienia chleba. Włączamy na odpowiednią obcję (wyrabianie). W odpowiednim czasie (maszyna to sygnalizuje) dodajemy pokrojone pomidory i chili.
3.Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 24 kawałki. Formujemy wałeczki ok 15 cm i lepimy obwarzanki. Wszystkie czynności wykonujemy na obficie polanej oliwą stolnicy. Odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce.
4.Pieczemy ok 15 minut w temp.180 stopni z nawiewem.

100 ml wody
100 ml wytrawnego białego wina
400g mąki (typ 550)
2 łyżki oliwy
1 łyżka masła
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 lyżka miodu
42 g drożdźy
1 1/4 łyżeczki soli
100 g suszonych pomidorów
1 chili
2 łyżki rozmarynu
1 łyżeczka papryki w proszki
50 ml oliwy z oliwek
1.Suszone pomidory jak i chilli drobno kroimy. Z chilli pozbywamy się pestek.
2.Wodę, wino, mąkę, 2 łyżki oliwy, masło, mąkę z kukurydzy, miód, drożdźe, sól, rozmaryn i paprykę wrzucamy do maszyny do robienia chleba. Włączamy na odpowiednią obcję (wyrabianie). W odpowiednim czasie (maszyna to sygnalizuje) dodajemy pokrojone pomidory i chili.
3.Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 24 kawałki. Formujemy wałeczki ok 15 cm i lepimy obwarzanki. Wszystkie czynności wykonujemy na obficie polanej oliwą stolnicy. Odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce.
4.Pieczemy ok 15 minut w temp.180 stopni z nawiewem.