Szparagi, ser, szynka

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,998
1
0
Przepis wyszperany we włoskim necie
http://annacioccolatina.wordpress.com/2006...to-e-formaggio/

Porcja na 3- 4 osoby
Nieco zmodyfikowałam proporcje.
Pęczek szparagów
Tyle plasterków szynki ile szparagów J Użyłam zarówno szynki parmeńskiej jak i naszej, krajowej gotowanej
60 g stopionego masła
Tyle plasterków żóltego sera ile szparagów i szynki J . W oryginalnym przepisie występuje Fontina, niestety rzadko bywa w PL. Użyłam goudy i natana.
Pół kieliszka białego wina
Sól, pieprz
Kilka łyżek świeżo startego parmezanu

Szparagi obgotować i przestudzić.
Piekarnik rozgrzać do 180- 200 stopni
Każdy szaparag zawinąć w plasterek sera i szynki.
Szparagi ułożyć w żaroodpornym naczyniu, polać stopionym masłem i winem. Posypać połową parmezanu. Wstawić do piekarnika na 10 - 15 minut.
Wyjąć, posypać resztą parmezanu.


254176_159159730818334_100001729246029_408027_4390412_n.jpg




 

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Ja też zrobiłam. Zjadłabym jeszcze trochę, bo te doskonałości podjadało mi moje dziecko.
lecker.gif
Ale resztę gotowania przełożę na jutro.
wink.gif




Edit.;
Ja przełożyłam, ale dziecko nie odpuściło. Nie wiem do której siedział,. ale było pozmywane, dzecko w pracy, a dla matki zostawiony kawałdek z napiem "Smacznego - -rano było jeszcze ciepłe. Miłego dnia "
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
1
0
Polecam

Spargle_z_szynka.JPG
 

Załączniki

  • Spargle_z_szynka.JPG
    Spargle_z_szynka.JPG
    238.6 KB · Wyświetleń: 0
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy