Cytrynowy sernik z czerwoną porzeczką na zimno

lemina

Member
Kwi 23, 2006
1,690
0
0
[SIZE=24pt]Cytrynowy sernik z czerwoną porzeczką[/SIZE]

Przepis pochodzi z Saison Küche z czerwca 2011r.

Składniki:
  • 100 g herbatników
  • 50 g masła
  • 6 listków żelatyny (dałam 8)
  • 2 jajka
  • 1 cytryna
  • 350 g naturalnego serka homogenizowanego
  • 60 g cukru
  • 125 g czerwonych porzeczek

Wykonanie:
  • Herbatniki pokruszyć, zalać ciepłym masłem i wyłożyć je na blaszkę o średnicy 18 cm (w przepisie nie było nic o pieczeniu, ja podpiekłam).
  • Namoczyć żelatynę. Jajka rozdzielić. Białka ubić na sztywno. Żółtka z cukrem, otartą skórką z cytryny, serkiem ubić. Żelatynę rozpuścić w soku z cytryny, dodać do niej odrobinę serka i wymieszać. Dodać żelatynę do reszty masy twarożkowej, dodać białka i wymieszać. Wylać masę na ciastka.
  • na masę twarożkową poukładać czerwoną porzeczkę. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

Jakby ktoś chciał zdjęcia pooglądać...







Moje wrażenia: cytrynowy, puchaty, dobry :D
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
0
0
Wygląda smakowicie... ta biel i czerwień jest porażająca
icon_smile.gif


W kolejce... Na razie muszę popiec swoje stare, ulubione...
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: