- Wrz 13, 2004
- 2,992
- 0
- 0
Składniki:
- 6 żółtek
- 150g cukru
- 150-200ml ostudzonej mocnej kawy
- 2 łyżki rumu lub likieru kawowego
- 250 ml śmietany kremówki
Żółtka utrzeć z cukrem do białości – najlepiej na parze (wstawić miskę do garnka z gotującą się wodą, tak by dno miski nie dotykało wody). Następnie dodać kawę oraz alkohol.
Śmietanę ubić na sztywno, dodać do masy kawowej i delikatnie zamieszać. Dowolną formę wyłożyć folią, przelać masę i schłodzić w zamrażarce przez kilka godzin, można zostawić na noc.
Do masy można dodać posiekaną gorzką czekoladę.
- 6 żółtek
- 150g cukru
- 150-200ml ostudzonej mocnej kawy
- 2 łyżki rumu lub likieru kawowego
- 250 ml śmietany kremówki
Żółtka utrzeć z cukrem do białości – najlepiej na parze (wstawić miskę do garnka z gotującą się wodą, tak by dno miski nie dotykało wody). Następnie dodać kawę oraz alkohol.
Śmietanę ubić na sztywno, dodać do masy kawowej i delikatnie zamieszać. Dowolną formę wyłożyć folią, przelać masę i schłodzić w zamrażarce przez kilka godzin, można zostawić na noc.
Do masy można dodać posiekaną gorzką czekoladę.
