Udka kurczaka pieczone w migdałowej panierce*

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,382
3,668
113
Udka kurczaka pieczone w migdałowej panierce

Źródło przepisu - "Dania z kurczaka" wyd. FK Olesiejuk

Składniki:
4 udka z kurczaka
2 ząbki czosnku
150 g mielonych migdałów
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka mielonej papryki lub chilli w proszku
duża szczypta pieprzu cayenne
3 łyżki masła
plasterki cytryny i liście rukoli do przybrania

Wykonanie:
Z miesa zdjąć skórę, oddzielić udka od nóżek. Rozgnieść czosnek i wetrzeć go w mięso. Odstawić.
W misce wymieszać migdały z przyprawami. Rozpuścić masło. Smarować nim kurczaka i panierować w migdałach.
W folii do pieczenia wstawić do piekarnika. Piec ok. 45 minut w temparaturze 200 stopni C. Podawać na gorąco lub na zimno, przybrane plasterkami cytryny i liśćmi rukoli.

Moja wersja:
Czosnek zmiażdżyłam z solą i tą mieszaniną natarłam mięso, do panierki dając tylko szczyptę soli. Piekłam na blasze wyłożonej papierem pergaminowym. Podałam do ziemniaków pieczonych z czosnkiem i rozmarynem.
Smaczne i proste.

kurczak_w_panierce_migda_owej.jpg
 

Załączniki

  • kurczak_w_panierce_migda_owej.jpg
    kurczak_w_panierce_migda_owej.jpg
    87.1 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator: