Grillowane ziemniaki z kiszoną kapustą

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
0
0
Grillowane ziemniaki z kiszoną kapustą
Ziemniaki_zapiekane_z_kapust_.JPG
6-8 ziemniaków (ok 200g każdy)
1 łyżka oleju
1 średniej wielkości cebula
puszka (425 ml) kiszonej kapusty
150 g kwaśnej śmietany najlepiej o wyższej zawatrości tłuszczu
1 łyżeczka zmielonej papryki i 1/2 łyżeczki soli
75 g startego ser (np gouda)

1.Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie 35-40 minut.
2.Cebulę kroimy w kostkę. Smażymy na oleju w garnku przez ok 2 minut, dodajemy kiszoną kapustę. (jeżeli kapusta jest bardzo mocno kwaśna to ją wyciskamy i dodajemy w miejsce soku z kapusty 100 ml wody). Dusimy 20 minut.
Pod koniec dodajemy kwaśną śmietanę, solimy i papryczymy.
3.Ugotowane ziemniaki przekrawamy na połowę. Smarujemy olejem a następnie przygotowaną kapustę. Kładziemy na grilla i grillujemy ok 20 minut. Posypujemy startym serem i jeszcze grillujemy aż ser nam się rozpusci.

Ps.Ziemniaki możemy podawać do klasycznych potraw z grilla jak również do np. twarogu wymieszanego z śmietaną i ziołami.
Ps2.Zamiast grilla można użyć piekarnika 200 stopni przez 20 minut
Ps3.Do patrawy (jak do każdej innej z grilla) pasuje zimne piwo.
Ps4.Pomysł : Kochen & geniseßen - Die neue Gemüseküche
 

Załączniki

  • Ziemniaki_zapiekane_z_kapust_.JPG
    Ziemniaki_zapiekane_z_kapust_.JPG
    289.5 KB · Wyświetleń: 1