Tarteletki z bakłażanem*

Arabeska

Member
Lut 27, 2006
1,859
0
0
Pycha na cieplo, po prostu rozpływają sie w ustach.
Smak bakłażana wzmocniony bazylią. Do tego ciągnąca się mozzarella. Zachęcilam kogoś
fiesgrins.gif
?

2 bakłażany (nie za duże)
2 małe opakowania mozzarelli w kulce
gotowe ciasto francuskie
2 łyżki oliwy z oliwek
kilka listków bazylii (świeże)
1 żółtko
2 ząbki czosnku
sól gruboziarnista i pieprz


Bakłażana dobrze umyć, pokroić w cieniutkie talarki, rozłożyć osobno na blachę na papierze do pieczenia. Każdy krążek skropić oliwą, posypać ziarenkami soli (nie za dużo), na końcu dołożyć czosnek posiekany na plasterki. Podpiec 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni.

W tym czasie przygotować na osobnej blasze ciasto francuskie - pokroic na kwadraty lub wyciąć okrągłe formy.
Mozzarellę odsaczyć z zalewy, pokroić w plasterki.
Bazylię rozgnieść w moździerzu z kilkoma kroplami oliwy z oliwek.
Na ciasto układać plastry bakłażana tak aby na siebie zachodziły, na to plasterki mozzarelli, odrobinę rozgniecionej bazylii. Całość skropić oliwą, a brzegi ciasta posmarowac żółtkiem.
CSC_0353aaa.jpg
Wstawić do gorącego piekrnika na około 15 minut ( u mnie producent podał 210 stopni - więc generalnie trzymamy się tego co zalecane na opakowaniu).
Podajemy od razu jeszcze ciepłe.
CSC_0354aa.jpg

Z jednego ciasta otrzymałam 12 porcji bakłażanowych pyszności.
 

Załączniki

  • CSC_0353aaa.jpg
    CSC_0353aaa.jpg
    254.1 KB · Wyświetleń: 0
  • CSC_0354aa.jpg
    CSC_0354aa.jpg
    98.8 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator: