Ryba w sosie szczawiowym*

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Ryba z sosem szczawiowym

Przepis przetłumaczyłam z rosyjskiej stronki i autorką jest Nastia.

ryba2.jpg



-300 g filetów rybnych

-1 jajko

-mąka

-sól

-olej

----------------------------

sos:

-50 g szczawiu

-2 cebule

-200 ml śmietany(20-30%)

-1 łyżka mąki

-sól


Na maśle podsmażyć drobno posiekaną cebulę,dodać pokrojony szczaw,dolać 2-3 łyżki wody i dusić 2-3 minuty.

Wlać śmietanę,pomieszać,dodać mąkę,trochę posolić i doprowadzić do zagotowania.

Sos należy zmiksować.



Rybę pokroić na kawałki,obtoczyć w mące,rozbełtanym i posolonym jajku,znowu w mące i smażyć na oleju.

Na usmażoną rybę wyłożyć sos i można podawać.

Uwagi:


Zamiast szczawiu można dać szpinak,ale wtedy do sosu trzeba dodać 2 łyżki soku z cytryny.

ryba1.jpg
 

Załączniki

  • ryba2.jpg
    ryba2.jpg
    58.1 KB · Wyświetleń: 0
  • ryba1.jpg
    ryba1.jpg
    45.8 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,382
3,669
113
Potrawa wygląda bardzo apetycznie, ale ma dwie nazwy - ryba w sosie szałwiowym ( w tytule wątku) i szczawiowym ( w treści).
Która jest właściwa?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Wczoraj wszędzie powpisywałam "szałwiowa",gdzie mogłam,poprawiłam,
ale w temacie nie potrafię.
Prosiłam Joannas o poprawienie i teraz czekam
icon_lol.gif


Z sosem szałwiowym też jest smaczna, sos jest bardzo delikatny,tylko ja daję znacznie mniej śmietany.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,382
3,669
113
To pewnie przez tę szałwię w dekoracji się tak "pokiełbasiło", a raczej "poszałwiło".
icon_biggrin.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,382
3,669
113
Robię.
icon_smile.gif


EDIT:
Dobre było. Sos mi wyszedł bardziej zielony, bo dałam trochę więcej szczawiu, a rybę smażyłam w cieście piwnym (z przepisu niejakiego Lachu, pamiętasz?
icon_wink.gif
).
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: