- Mar 19, 2005
- 4,557
- 1
- 0
Ryba z sosem szczawiowym
Przepis przetłumaczyłam z rosyjskiej stronki i autorką jest Nastia.
-300 g filetów rybnych
-1 jajko
-mąka
-sól
-olej
----------------------------
sos:
-50 g szczawiu
-2 cebule
-200 ml śmietany(20-30%)
-1 łyżka mąki
-sól
Na maśle podsmażyć drobno posiekaną cebulę,dodać pokrojony szczaw,dolać 2-3 łyżki wody i dusić 2-3 minuty.
Wlać śmietanę,pomieszać,dodać mąkę,trochę posolić i doprowadzić do zagotowania.
Sos należy zmiksować.
Rybę pokroić na kawałki,obtoczyć w mące,rozbełtanym i posolonym jajku,znowu w mące i smażyć na oleju.
Na usmażoną rybę wyłożyć sos i można podawać.
Uwagi:
Zamiast szczawiu można dać szpinak,ale wtedy do sosu trzeba dodać 2 łyżki soku z cytryny.

Przepis przetłumaczyłam z rosyjskiej stronki i autorką jest Nastia.

-300 g filetów rybnych
-1 jajko
-mąka
-sól
-olej
----------------------------
sos:
-50 g szczawiu
-2 cebule
-200 ml śmietany(20-30%)
-1 łyżka mąki
-sól
Na maśle podsmażyć drobno posiekaną cebulę,dodać pokrojony szczaw,dolać 2-3 łyżki wody i dusić 2-3 minuty.
Wlać śmietanę,pomieszać,dodać mąkę,trochę posolić i doprowadzić do zagotowania.
Sos należy zmiksować.
Rybę pokroić na kawałki,obtoczyć w mące,rozbełtanym i posolonym jajku,znowu w mące i smażyć na oleju.
Na usmażoną rybę wyłożyć sos i można podawać.
Uwagi:
Zamiast szczawiu można dać szpinak,ale wtedy do sosu trzeba dodać 2 łyżki soku z cytryny.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: