Pulpety wieprzowe na młodej kapuście*

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,382
3,668
113
Pulpety wieprzowe na młodej kapuście

Przepis na tę smaczną potrawę autorstwa Karola Okrasy wypatrzyła moja mama w jakiejś babskiej gazecie.
Jadłam ją już w kilku wersjach - bez sosu ostrygowego i kuminu, z wszystkimi przyprawami, ale bez szczawiu i w pełnej wersji (ale z mniejszą ilością masła). Wszystkie były dobre, a potrawa łatwa i szybka w przygotowaniu. Mnie najbardziej smakuje drugiego dnia, gdy wchłonie wszystkie aromaty.

Składniki:
70 dag młodej kapusty
200 ml bulionu (nie dawałam, wystarczyło kilka łyżek wody)
10 dag masła (u mnie jakieś 4 -5 dag)
1 cebula
2 - 3 ząbki czosnku
2 obrane pomidory
5 dag liści świeżego szczawiu
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
2 łyżki sosu ostrygowego
olej/oliwa

Pulpety:
250 g mielonego mięsa wieprzowego (u mnie z szynki)
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
ostra papryczka ( u mnie szczypta chili)
posiekana kolendra (u mnie natka pietruszki)
1 żółtko
1 łyżka koncentratu pomidorowego ( u mnie passata)
sól, pieprz
od siebie dodałam czosnek, mielony kumin, mieloną kolendrę oraz ok. 60 g twarogu

Posiekać cebulę i czosnek. Zeszklić je na oliwie, dodać posiekaną kapustę. Smażyć 3 minuty, dodać masło i bulion, doprawić solą i pieprzem, przykryć i dusić 12 minut.
Dodać kmin, pokrojone pomidory, szczaw, sos ostrygowy, wymieszać.
W międzyczasie do mięsa dodać jogurt, koncentrat, żółtko, posiekaną papryczkę, kolendrę i przyprawy (u mnie jeszcze twaróg).
Z masy uformować pulpety wielkości orzecha włoskiego i położyć je na kapuście.
Dusić pod przykryciem 10 minut.


Na zdjeciu z podwójnej porcji:

klopsiki_na_kapu_cie.jpg
 

Załączniki

  • klopsiki_na_kapu_cie.jpg
    klopsiki_na_kapu_cie.jpg
    101.3 KB · Wyświetleń: 3
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Właśnie robię
icon_lol.gif
ze zmianami oczywiście,bo sos ostrygowy miałam przeterminowany i szczawiu nie miałam.
Zamiast ostrygowego dałam łyżkę sosu worcester,spróbowałam i smak ma odpowiedni.
Jeszcze kilka minut i mogę próbować.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,382
3,668
113
Cieszę się bardzo, że Ci smakuje. Sama powtarzałam to danie kilka razy, choć przecież za kapustą nie przepadam.
icon_biggrin.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: