Ryba w cieście piwnym z frytkami*

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,382
3,668
113
Frytki robię rzadko, ale rybę w cieście najczęściej z tego przepisu:

"Fish and Chips ( prawdziwe w gazecie)
Ryba smażona w głębokim oleju i frytki


Ciasto do obsmażania ryby
200g mąki, łyżka cukru
4 łyżki piwa
1/4 łyżeczki soli,
2 żółtka
6 łyżek mleka, 6 łyżek wody
2 białka

Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, wymieszać. Zrobić w mące zagłębienie, wlać do środka piwo, wsypać sól, dodać żółtka. Wszystko dobrze wymieszać. Połączyć mleko z wodą, dolewać po troszeczku do ciasta, ciągle ucierając, aż ciasto będzie gładkie. Odstawić na 30 minut, potem ubić białka na sztywną pianę, delikatnie połączyć z ciastem.


Frytki
1 kg ziemniaków
olej do głębokiego smażenia

Ziemniaki obrać, pokroić na paseczki o grubości 1 cm, namoczyć w wodzie. Napełnić frytkownicę olejem, podgrzać do 160°C. Wyjąć pokrojone ziemniaki z wody, dobrze osuszyć w ściereczce, włożyć do frytkownicy. Kiedy będą miękkie, wyjąć z tłuszczu, osączyć. Podnieść temperaturę oleju do 180°C, włożyć z powrotem frytki, smażyć, aż będą chrupkie i złociste. Wyjąć, osączyć na papierze i posolić.
(zdaża mi siem z mrożonych ale to nie je ono)

Ryba
1 kg świeżych, filetów (dorsz)
sos worcester
sok z cytryny
ostra musztarda (Dijon)
mąka

Rybę umyć, osuszyć ściereczką, przyprawić, posypać mąką. Kawałki kolejno zanurzać w przygotowanym cieście; kiedy frytki będą gotowe, włożyć filety do frytkownicy, smażyć 4-5 minut do uzyskania złocistobrązowej!! skórki, wyjąć, posolić. Rybe dajom też z octem
Ale ja nie koniecznie!!!
No i ten Times abo qrde Super Express"

Autor - Lachu http://f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=25143&start=1546
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
1
0
Będzie dziś na obiad.
lecker.gif
 

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
1
0
Bardzo nam smakowało.
Pyszne to ciasto, zastanawiam się jakby smakował w nim kurczak, chyba niebawem wypróbuję.
Zamiast frytek podałam ziemniaki smażone na patelni. Właściwie to robię je w taki sposób, że smakują jak frytki.
anbetung.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,382
3,668
113
Cieszę się .agatko., bo to i moje ulubione ciasto do ryby. Parę dni temu też robiłam:

ryba_w_cie_cie.jpg


A jak te frytkopodobne ziemniaki robisz? Moi panowie takie rzeczy lubią, może im zrobię?
 

Załączniki

  • ryba_w_cie_cie.jpg
    ryba_w_cie_cie.jpg
    79.1 KB · Wyświetleń: 5
Ostatnią edycję dokonał moderator:

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
1
0
U mnie kawałki ryby były mniejsze, bo ciasta lubię dużo, a to jest pyszne.
lecker.gif


Małe ziemniaki (takie wielkości orzecha) razem ze skórką myję i kroję na połówki.
Na patelni rozgrzewam ok. 5 mm oleju, wkładam ziemniaki przekrojoną częścią do dołu (jeden obok drugiego jedną warstwą) i smażę na małym ogniu pod przykryciem, aż będą rumiane. Obracam na plecy i smażę, aż się skórka zrumieni. Po zdjęciu z patelni solę i gotowe.
Smażenie trwa ok. 10-15 minut z każdej strony.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,382
3,668
113
Dzięki; robię podobnie, tylko jeszcze czosnek dodaję i rozmaryn.
mniam.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
0
0
Fish 'n' Chips irisch
robę z następujęcych składników:
Fish__n__Chips_irisch.JPG
Piwne ciasto:
250 g mąki pszennej typ 405
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli i pieprzu
220 ml piwa
1 łyżeczka winnego octu
1 łyżka startego imbiru

Dodatkowo do ryby i frytek dodaję majonez.
Majonez:
120 ml majonezu
2 łyżki soku z cytryny
1 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka czerwonego ostu winnego
60 ml oliwki
sól i pieprz do smaku
 

Załączniki

  • Fish__n__Chips_irisch.JPG
    Fish__n__Chips_irisch.JPG
    474.2 KB · Wyświetleń: 4
Ostatnią edycję dokonał moderator: