Tarta czekoladowa z kremem migdałowym i morelami wg Ilary

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
517
113
Przepis na tę przepyszną tartę został znaleziony i przetłumaczony przez Joannę.
Joanno dziękuję
bussi.gif




wsp_lne_pieczenie_117.jpg


Tarta czekoladowa z kremem migdałowym i morelami wg Ilary

http://i-lara.livejournal.com/212150.html#cutid1

Krem:
150 g drobno zmielonych migdałów
150 g masła w pokojowej temperaturze
130 g cukru
2 jajka
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżka jasnego rumu, koniaku lub brandy
20 g skrobi ziemniaczanej
Masło ubić z cukrem do uzyskania puszystej masy, dodawać porcjami migdały i jajka (po jednym).
Gdy masa stanie się jednorodna, wlać esencję waniliową, wymieszać. Dodać skrobię, ponownie wymieszać.
Masę nałożyć do worka cukierniczego (lub zwykłego foliowego worka na mrożonki), dla ułatwienia umieszczonego w jakimś naczyniu, na przykład w dzbanku na mleko) i wstawić razem z naczyniem do lodówki. Krem powinien zgęstnieć i zastygnąć.
Najlepiej przygotować go w przeddzień pieczenia. Niewykorzystane resztki można zamrozić i przechowywać przez 3 - 4 tygodnie w zamrażarce.

Ciasto:
200 g mąki
2 - 3 łyżki kakao
1/2 - 1/3 szklanki cukru
szczypta soli
100 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
1 jajko + jedno żółtko
1 łyżeczka esencji waniliowej

Przygotować klasyczne kruche ciasto ręcznie lub w maszynie. Część mąki można zastąpić mielonymi migdałami.
Można też dodać otartą skórkę z pomarańczy. Przygotowane ciasto uformować w dysk, owinąć w folię, schłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę. Rozwałkować (na przykład między dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub folii), wyłożyć nim formę do tarty, wysmarowaną uprzednio masłem i obsypaną mąką, nakłuć widelcem i wstawić do zamrażarki na 10 - 15 minut.
W tym czasie przygotować morele - umyć je, osuszyć, przekroić na połówki i wypestkować.
Do formy z ciastem przełożyć schłodzony krem migdałowy do 2/3 wysokości formy (nie wyżej, bo w czasie pieczenia urośnie), wygładzić powierzchnię, ułożyć połówki moreli.
Piec w piekarniku nagrzanym do 160 - 170 stopni przez 40 - 50 minut.
Studzić w formie 15 minut, a potem wyjąć i całkowicie ostudzić na kratce.


wsp_lne_pieczenie_142.jpg
 

Załączniki

  • wsp_lne_pieczenie_117.jpg
    wsp_lne_pieczenie_117.jpg
    178.8 KB · Wyświetleń: 6
  • wsp_lne_pieczenie_142.jpg
    wsp_lne_pieczenie_142.jpg
    139.4 KB · Wyświetleń: 6
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,381
3,662
113
Śliczna Ci wyszła!
A ja całkiem o tym przepisie zapomniałam....
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,381
3,662
113
To pierwsze to już chyba miałam na kartce przetłumaczone, ale kartkę diabeł ogonem nakrył....
icon_redface.gif
icon_wink.gif

Zaraz się za nie wezmę, bo sezon na morele w pełni.
icon_smile.gif

 

Majana

Member
Cze 27, 2008
55
0
0
To ja pokażę także moją tartę, z tego samego przepisu. Jest pyszna, polecam!
icon_smile.gif

tarta_morelowa_028a.jpg

tarta_morelowa_031a.jpg

Dziękuję Ala :* I dziękuję Joannie za przepis
icon_smile.gif
.
 

Załączniki

  • tarta_morelowa_028a.jpg
    tarta_morelowa_028a.jpg
    20.2 KB · Wyświetleń: 5
  • tarta_morelowa_031a.jpg
    tarta_morelowa_031a.jpg
    21.5 KB · Wyświetleń: 5