Ciasto czekoladowe z kabaczkiem

agu

Member
Lip 3, 2008
1,024
0
36
180 g mąki pszennej
60 g mąki pełnoziarnistej
40 g kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki soli
110 g masła
160 g cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
3 jaja
0,5 szklanki miodu
280 g cukinii/kabaczka to ok. 2-3 szklanki
170 g ciemnej gorzkiej czekolady

Wszystkie suche składniki (mąki, kakao, soda, proszek do pieczenia,starta czekolada, sól cukier, cukier waniliowy, cukier wymieszać z sobą w jednej misce, kawa. Jaka z cukrem miksować do otrzymania puszystej i jasnej masy. Dodać miód. Nadal miksować. Dodać roztopione masło. Kiedy się wszystko połączy dosypywać powoli wszystkie wymieszane składniki suche. Na końcu dodać kabaczek/cukinię. Dokładnie wymieszać. Piec ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Ciasto wychodzi wilgotne. Nie czuć w ogóle tego kabaczka.

Przepis mam parę ładnych lat od koleżanki z pracy.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: