- Sty 3, 2009
- 27,955
- 2,297
- 113
To jedno z moich ulubionych dań - sosu się nie gotuje, więc w sam raz na upały.
Oryginalny przepis pochodzi w Wysokich Obcasów (Marta Gessler), tu podaję wersję nieco zmodyfikowaną:
1 porcja (na 80-100 g penne)
Składniki sosu:
1 ząbek czosnku
pół cytryny (skórka+sok)
mała (85g) puszka tuńczyka (to w czym pływa - wylewam)
garść bazylii
sól, pieprz, suszone chilli, oliwa
W misce wymieszać odcedzonego tuńczyka, posiekany lub starty czosnek, dodać otartą skórkę cytrynową, sok z cytryny (najlepiej partiami, żeby nie przesadzić), posiekaną bazylię, podlać oliwą, dodać przyprawy. Wymieszać z gorącym makaronem.
Oryginalny przepis pochodzi w Wysokich Obcasów (Marta Gessler), tu podaję wersję nieco zmodyfikowaną:
1 porcja (na 80-100 g penne)
Składniki sosu:
1 ząbek czosnku
pół cytryny (skórka+sok)
mała (85g) puszka tuńczyka (to w czym pływa - wylewam)
garść bazylii
sól, pieprz, suszone chilli, oliwa
W misce wymieszać odcedzonego tuńczyka, posiekany lub starty czosnek, dodać otartą skórkę cytrynową, sok z cytryny (najlepiej partiami, żeby nie przesadzić), posiekaną bazylię, podlać oliwą, dodać przyprawy. Wymieszać z gorącym makaronem.
Ostatnią edycję dokonał moderator: