Odwrócona tarta ze szpinakiem i karmelizowanymi gruszkami

sha

Member
Sty 24, 2006
1,462
0
36
Na nadzienie:
-500 g szpinaku (2 opakowania mrożonego)
-ser camembert
-ajwar (2-3 łyżeczki)
-2 ząbki czosnku
-łyżka drobno posiekanej cebuli
-sól, pieprz

-4-5 gruszek (średnio dojrzałych)
-masło
-cukier

-ciasto francuskie

Szpinak wrzucamy na patelnię, trzeba go dokładnie "odparować", tak żeby nie podchodził nam potem wodą.
Przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną cebulę zeszklić na maśle.
Do szpinaku, dodać cebulę i czosnek, ser camembert, ajwar, sól i pieprz do smaku.

Gruszki kroimy na plasterki (takie około 2cm grubości). Rozpuszczamy masło w dużej patelni i układamy gruszki. Dusimy na wolnym ogniu, bez przykrycia aż puszczą wodę i zmiękną po czym zwiększamy odrobinę ogień i posypujemy gruszki cukrem (ja dałam w sumie ok 2/3 łyżek). Mają być delikatnie złote.

Wykładamy formę ciastem francuskim, nakłuwamy i podpiekamy.
Na podpieczone ciasto wykładamy gruszki, na to szpinak, przykrywamy ciastem.
Zapiekamy > po upieczeniu tartę odwracamy na drugą stronę. Smacznego!
icon_smile.gif