obiadowy placek z mięsem*

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
smaczna i niedroga propozycja obiadowa

składniki na ciasto:
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka soli (płaska)
  • 6 łyżek masła
  • 1 duże jajko
składniki na farsz:
  • 40 dag restek mięsa z rosołu lub mielonego
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki masła
  • 3-4 łyżki gęstej śmietany
  • sól
  • pieprz
  • łyżka natki koperku
  • łyżka natki pietruszki
składniki na wierzch:
  • 1 jajko
  • 4 łyżki śmietany 22%
  • sól i pieprz

Zacznij od ciasta: wymieszaj mąkę z solą, posiekaj z masłem, dodaj jajko i zagnieć. Zawiń w folię i włóż na 30 min. do lodówki.

IMAG0820.jpg


Włącz piekarnik, temp. 180 st.C

Farsz: posiekaj cebulę i zeszklij na maśle. Mięso rosołowe przepuść przez maszynkę, (jak masz mielone to wiadomo), dodaj przesmażoną cebulę, wymieszaj ze śmietaną, przyprawami i zieleniną. Jeśli farsz jest zbyt gęsty, rozprowadź je odrobiną bulionu lub wody.
Tortownicę wyłóż pergaminem i posmaruj masłem. Ja mam formę silikonową, więc tego nie robię.

Rozwałkuj ciasto albo wylep palcami tortownicę formując wysoki brzeg. Na ciasto wyłóż farsz.
Roztrzep jajko ze śmietaną, solą i pieprzem i polej farsz.

IMAG0821.jpg


Piecz 40 minut. Od razu po upieczeniu podawaj pokrojone jak tort lub tartę.
Świetnie do tego pasuje sos czosnkowy i mieszanka sałat z pomidorami.
U mnie dziś na obiad.

IMAG0825.jpg

 
Ostatnią edycję dokonał moderator: