Ciasto marchewkowe

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Ciasto marchewkowe

Źródło - Pierre Herme "Desery"

Składniki na 4 - 6 porcji:
250 g marchwi
2 jajka
100 g cukru pudru (dałam ciut mniej)
50 g mąki (dałam pełnoziarnistą Lubelli)
10 g proszku do pieczenia
60 g mielonych orzechów laskowych
70 g mielonych migdałów
25 ml oleju
szczypta soli

Wykonanie:
1. Marchew obrać, umyć i utrzeć.
2. Nagrzać piekarnik do 180 st. C.
3. Do miski wybić jaja, dodać cukier i utrzeć.
4. Mąkę, proszek, orzechy i migdały przesiać przez sitko. Stopniowo dodając od jajek, mieszać drewnianą łyżką, aż składniki się połączą.
5. Okrągłą formę wysmarować masłem i napełnić ciastem. Wstawić do piekarnika i piec przez 40 minut (mojemu wystarczyło 35).
6.Upieczone ciasto wyjać z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Wyjąć z formy i pokroić w kliny.

Moje uwagi:
Za pierwszym razem piekłam z samymi migdałami, za drugim, tak jak w przepisie, ale z dodatkiem skórki pomarańczowej i dwóch łyżek soku. Piekłam w tortownicy o śr. 22 cm. Ciasto niewiele rośnie, ale jest bardzo wilgotne i aromatyczne.
Marchew ważyłam po obraniu i utarciu, więc pewnie dałam jej więcej, niż trzeba. Migdałów/orzechów nie przesiewałam. Synowi bardziej smakowała wersja z samymi migdałami (ale i tak prosił o dokładkę obu), dla mnie obie są pyszne.
Podawałam z serkiem homogenizowanym przyprawionym odrobiną cukru i esencji waniliowej.

ciasto_marchewkowe01.jpg


marchewkowe_004.jpg
 

Załączniki

  • marchewkowe_004.jpg
    marchewkowe_004.jpg
    84.6 KB · Wyświetleń: 3
  • ciasto_marchewkowe01.jpg
    ciasto_marchewkowe01.jpg
    79 KB · Wyświetleń: 3
Ostatnią edycję dokonał moderator:

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,948
2,293
113
Muszę spróbować. Będę miała porównanie z marchewkowym Marty Gessler.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Jest podobne do tego z przepisu Bei, tylko ma dwa razy więcej marchwi.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

chantel

Member
Sie 24, 2007
237
0
0
a właśnie zastanawiałam się na jaką formę w książce są podane przepisy... Wyszło Ci niesamowicie kusząco i smakowicie
icon_smile.gif
 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,948
2,293
113
W końcu zrobiłam. Okazało się, że nie mam mielonych orzechów, więc dałam same migdały. Przy przesiewaniu okazało się, że są zmielone dość grubo, i prawie nic nie przelatuje, więc odpuściłam sobie to przesiewanie. Proszku dałam 8g. Fajne wyszło, wilgotne, mocno migdałowe, niezbyt słodkie (dałam drobny cukier trzcinowy).
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy