Zapiekanka z bananow i mandarynek

melmire

Member
Paź 22, 2004
2,348
0
0
4 banany
4 mandarynki
400 g cukru
4 jajka
kieliszek szampana
laska wanilii
50cl wody
platki migdalowe

Z wody,250 g cukru i wanilii ugotowac syrop.
Obrac banany i mandarynki. Banany pokroic w plasterki, mandarynki podzielic na czasteczki.
Banany podgotowac w syropie, po 5 min dodac kawalki mandarynek i gotowac 3 min.
Wylowic owoce, syrop zachowac.
Oddzielic bialka od zoltek. Zoltka wlac do garnuszka w kapieli wodnej. Wsypac reszte cukru, ubic aby uzyskac geste sabayone .
Wlac kieliszek szampana, ciagle ubijajac.
Blache piecyka wysypac platkami migdalowymi, podpiec je lekko.
Na zaroodpornym talerzu/polmisku ulozyc dekoracyjnie owoce. Polac je sabayone, posypac platkami migdalowymi. Zapiec w piekarniku przez kilka minut, podawac gorace.