Papryka smażona z pomidorami

jean

Member
Kwi 12, 2006
7,139
0
36
Wczoraj zrobiłam, pyszne żarłam gorące, jutro znów zrobię!
Hitem tego lata dla mnie jest pieczona papryka !
lecker.gif
 

rybkaro

Well-known member
Lis 11, 2006
1,451
315
83
sos.JPG
Zrobiłam bardzo smaczna ,paprykę opiekłam w piekarniku ,tylko na koniec dodałam 2 niepełne łyżki miodu wielokwiatowego z 7 dużych pomidorów i 4 papryk ,1 cebula , 1 papryczka chilli. Wyszło 5 słoiczków 200 ml. Wszystko razem zmiksowałam na gładko.
 

Załączniki

  • sos.JPG
    sos.JPG
    33 KB · Wyświetleń: 14

martinem

Member
Kwi 16, 2008
17
0
0
Witajcie dziewczyny,

Na początku chciałabym podziękować za super przepis i komentarz, które pomogły mi stworzyć pyszny, gęsty sos, w zasadzie wyszedł mi taki sos a la ketchup. Najpierw upiekłam papryki czerwone w piekarniku - razem było 12 sztuk, następnie upiekłam pomidory w proporcji 6 pomidorów na 2 papryki. Same pieczone papryki były pyszne, oliwa z ich pieczenia była jeszcze lepsza, ale po połączeniu ze zwykłymi pomidorami na przecier za 1 pln/1 kg nie były zachwycające :/ Jakieś kwaśne, nie wiem niesmaczne, ale dodałam pieczony czosnek, zioła - prowansalskie oraz ziele angielskie i liście laurowe - podpiekłam na patelni co by dały lepszy aromat. Pomidory dodałam do upieczone papryki i razem na brytfance smażyłam na kuchence, aż odparowały, na koniec dodałam zioła, zmiksowałam całość razem blenderem i wyszedł przepyszny sos-pasta, superrrr
icon_smile.gif
Domyślam się, że smak mojego tworu odbiega od oryginału, ale warto było poeksperymentować
icon_smile.gif

Dziękuję i pozdrawiam,

Martyna :-*
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
W końcu i ja zrobiłam
icon_smile.gif
Paprykę opiekłam w piekarnikowym grillu, potem podsmażyłam z czosnkiem na oliwie i dodałam pomidory, dusiłam aż zrobiła się gęsta pasta, w smaku świetna i będzie idealna do grzanek z kozim twardym serem
lecker.gif


v6WgfNrBEmXhMoShrX.jpg
 

bawareczka

Member
Wrz 7, 2010
3,391
0
0
a ja nadzialam tym nadzieniem placuszki z ciasta drozdzowego i zlepilam jak pierogi. Upieklam w piekarniku i juz ich nie ma
 

Graz

Member
Gru 2, 2004
13,816
1
38
Zrobiłam dzis w wersji zimowej czyli papryka jaka jest każdy widzi i pomidory krojone ze słoika. I pożarłam. Dobre
icon_smile.gif
aha, korzystałam z przepisu w ksiązce, ale tam nie mogę skomentowac publicznie
icon_smile.gif

 

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
15,889
210
63
Ja dojadam resztki! do makaronu pycha!
w tym roku muszę zrobić więcej i koniecznie jeszcze ogórki w solance - bo tak mi smakują!!!
 

beata

Member
Gru 22, 2005
440
0
0
Zrobiłam. pyszne,że ja tego przepisu wcześniej nie znalazłam.Matka moja przyszła w odwiedziny spróbowała i zabrała mi połowę
cry_1.gif
i jeszcze pytała kiedy robie powtórkę
icon_rolleyes.gif
 

vana

Member
Lis 7, 2008
5,394
0
0
Wyciągam, będzie jutro.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,628
2,916
113
Właśnie odparowuję pierwszą porcję, bo robię z 3 kg pomidorów i tyleż upieczonej papryki bez skórki + 3 szt peperoncino. Pewnie jeszcze coś domieszam (czosnek, tymianek, oregano?), zobaczę.
icon_smile.gif

Edit:
Mój urobek: 8 słoiczków a`315 ml. Do całości oprócz podstawowych składników dodałam dwa ząbki czosnku, łyżkę brązowego cukru i po łyżeczce oregano i tymianku. Pasteryzowałam w mikrofali. Choć jest trochę przy tym pracy, efekt wynagradza trud, sos jest pyszny. Już się cieszę na myśl o zimowej jajecznicy i pizzy pachnącej latem.
lecker.gif


Sma_ona_papryka_z_pomidorami.jpg
 

Załączniki

  • Sma_ona_papryka_z_pomidorami.jpg
    Sma_ona_papryka_z_pomidorami.jpg
    115.5 KB · Wyświetleń: 13
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Moi

Member
Paź 28, 2008
4,240
0
0
Ja też oczywiście mam ją w planach w najbliższym czasie, bo już na moim targu zaczyna pojawiać się papryka w 5 kg workach
fiesgrins.gif

Jak na razie przez weekend walczyłam z produkcją domowego ketchupu, a jeszcze też trochę przecieru chciałam zrobić.