Tarta cytrynowo-malinowa

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
P8141726.JPG


Składniki:

* 1 opakowanie ciastek digestive
* ok. 70 g masła rozpuszczonego

* 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
* 125 ml soku z cytryn ( 3 dorodne cytryny)
* 3 żółtka
* 3 łyżki śmietany 18% (z malutką górką)
* skórka otarta z 1 cytryny
* pół lub więcej opakowania malin

Wykonanie:

Ciastka rozkruszyć i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Wysypać na spód formy (u mnie szklana do tart o średnicy 25-26cm). Dnem szklanki ubić okruszki, tak aby zrobić z nich również brzegi.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 15 minut
Podpieczony spód wyjąć i schłodzić. W tym czasie w misce wymieszać mleko z sokiem z cytryny. Następnie dodać żółtka i śmietanę oraz skórkę cytrynową. Wymieszać dokładnie (ja najchętniej używam do tego celu trzepaczki rózgowej). Na koniec włożyć delikatnie do masy większą część malin i bardzo delikatnie wymieszać, aby nie uszkodzić malin. Całość wylać na podpieczony spód i na wierzch położyć pozostałe maliny.
Wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika na ok. 15 - 20 minut.
Po upieczeniu , wystudzić i schłodzoną tartę wstawić do lodówki na kilka godzin

P8141721.JPG
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,379
3,659
113
Śliczna. Robiłyśmy kiedyś podobną, tylko bez malin. Muszę teraz zrobić z malinami.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,313
1,607
113
Czemu ja nie wpadłam na to, że ciastka można wykorzystać jako spód do tarty, skoro można też do sernika?
 

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
Joanna @ 26 Aug 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1171138Śliczna. Robiłyśmy kiedyś podobną, tylko bez malin. Muszę teraz zrobić z malinami.
icon_smile.gif
no właśnie tamtą miałam w oczach
icon_mrgreen.gif
tylko kremówki w domu nie było i stąd te moje zmiany. Smaki troszkę inne i to wcale nie dlatego, że z malinami. Jednak te 500 ml kremówki robiło swoje.

Do tej tarty używałam wsiowych jajek i masa wyszła żółciutka. Gdybym wzięła jajka kupione w sklepie, to myślę, że masa miała by jaśniejszy kolor
 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,313
1,607
113
O tak, Joanno. To podlinkowane ciasto jest obłędne. Ono wręcz listowało.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: