Ciasto śliwkowe z zalewą

lena7900

Member
Maj 5, 2010
1,297
0
0
Ciasto ze śliwkami i zalewą

składniki

1 kg dojrzałych śliwek
2 duże łyżki cukru
CIASTO:
40 dag mąki
20 dag masła
2 jajka
10 dag cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
skórka otarta z ½ cytryny
ZALEWA:
2 jajka
szklanka śmietany 18 %
łyżka mąki
10 dag cukru
Cukier waniliowy
Sposób przygotowania

Ze składników na ciasto wyrobić ciasto i włożyć na 1/2 godziny do lodówki. W tym czasie wyjąć pestki ze śliwek. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy, wysypać śliwki i posypać je cukrem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 10 minut. W tym czasie wymieszać wszystkie składniki zalewy. Po 10 min wylać zalewę na ciasto i piec jeszcze przez co najmniej 35 minut
 

Załączniki

  • DSC_7580.JPG
    DSC_7580.JPG
    66.4 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

ewa1203

Member
Gru 13, 2008
181
0
0
zaciekawiło mnie to ciasto, bo wydaje się zaliczać do kategorii "szybkich"
icon_smile.gif
ale moje pytanie (dla ścisłości) : śmietana ilu procentowa powinna być ?
 

ewa1203

Member
Gru 13, 2008
181
0
0
przepraszam, że tak późno piszę tą opinię, ale coś zalatany ten czas...

a więc, ciasto wyszło mi smaczne, myślę, że powtórzę ale tym razem z węgierkami, bo coś te śliwki z którymi robiłam mi nie odpowiadały i może dlatego tylko smaczne ciasto, a nie bardzo smaczne
icon_smile.gif
i tak polecam, bo fajne i szybkie:)
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0

lena7900

Member
Maj 5, 2010
1,297
0
0
O muszę kiedyś Twoje wypróbować.....
Ewa ja to ciasto robię tylko i wyłącznie z węgierkami,zresztą ja do wypieków tylko tych śliwek używam.Wiem że może czasem są nie dorodne ,ale zawsze mam gwarancje smaku.