- Maj 5, 2010
- 1,297
- 0
- 0
Ciasto ze śliwkami i zalewą
składniki
1 kg dojrzałych śliwek
2 duże łyżki cukru
CIASTO:
40 dag mąki
20 dag masła
2 jajka
10 dag cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
skórka otarta z ½ cytryny
ZALEWA:
2 jajka
szklanka śmietany 18 %
łyżka mąki
10 dag cukru
Cukier waniliowy
Sposób przygotowania
Ze składników na ciasto wyrobić ciasto i włożyć na 1/2 godziny do lodówki. W tym czasie wyjąć pestki ze śliwek. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy, wysypać śliwki i posypać je cukrem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 10 minut. W tym czasie wymieszać wszystkie składniki zalewy. Po 10 min wylać zalewę na ciasto i piec jeszcze przez co najmniej 35 minut
składniki
1 kg dojrzałych śliwek
2 duże łyżki cukru
CIASTO:
40 dag mąki
20 dag masła
2 jajka
10 dag cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
skórka otarta z ½ cytryny
ZALEWA:
2 jajka
szklanka śmietany 18 %
łyżka mąki
10 dag cukru
Cukier waniliowy
Sposób przygotowania
Ze składników na ciasto wyrobić ciasto i włożyć na 1/2 godziny do lodówki. W tym czasie wyjąć pestki ze śliwek. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy, wysypać śliwki i posypać je cukrem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 10 minut. W tym czasie wymieszać wszystkie składniki zalewy. Po 10 min wylać zalewę na ciasto i piec jeszcze przez co najmniej 35 minut
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: