Trio kawowo-bananowo-czekoladowe

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
1
0
Proporcje na blachę 24x40 cm.
Można zrobić w tortownicy o śr. 30 cm z 3/4 składników, lub ok. 25 cm z połowy składników.

Robiłam już kilak razy i jesteśmy zachwyceni smakiem, w weekend zrobię ponownie i wstawię zdjęcie.

Biszkopt kakowy
* 4 jajka
* 8 łyżek cukru
* 6 lekko kopiatych łyżek mąki pszennej
* 2 lekko kopiate łyżki kakao

Biało oddzielić od żółtek, ubić aż się mocną spienią i dodając po łyżce cukru (6 łyżek) ubijać na sztywną i lśniącą pianę.
W oddzielnym naczyniu ubic na jasny krem żółtka z pozostałym cukrem. Dodać do białek, zmiksować, dodać mąkę i kakao, wymieszać.
Piec w temp. 170 stopni przez ok. 15 minut, do suchego patyczka.
Zostawić, aż wystygnie.

Na wierzch
* 3 duże lub 4 mniejsze banany
* sok z połowy cytryny
* 4-5 łyżek konfitury wiśniowej lub malinowej
* 25g żelatyny (w upały można dać 30g)
* 100ml mleka
* 400g śmietanki kremówki
* 400g kwaśnej gęstej śmietany (18%)
* 400g serka homogenizowanego (naturalnego)
* 180g cukru pudru
* ziarenka z 1 laski wanilii
* 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
* 70g gorzkiej czekolady 50 ml mleka


Banany pokroić w plastry ok. 5 mm, wymieszać z sokiem z cytryny.
Na biszkopcie rozsmarować konfiturę cienką warstwą, ułożyć plastry bananów.
Żelatynę zalać mlekiem w rondelku, wymieszać i poczekać aż napęcznieje. Podgrzewać stale mieszając, aż do rozpuszczenia żelatyny, nie dopuścić do zagotowania. Odstawić do przestygnięcia.
Śmietankę wlać do dużej miski, ubić na sztywno, dodać śmietanę, serek, cukier puder, ziarenka z wanilii i żelatynę. Ubijać przez ok. 5 minut, aż krem się napuszy.
Połowę wyłożyć na banany, wyrównać i wstawić do lodówki na ok. 30 minut, aż lekko stężeje.
Do pozostałego kremu dodać kawę i zmiksować. Wyłożyć na jasny krem.
Jak stężeje ozdobić czekoladą rozpuszczoną na parze z mlekiem.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

vana

Member
Lis 7, 2008
5,394
0
0
a kiedy dodać żelatynę? na samym końcu, po napuszeniu masy, czy zaraz po ubiciu kremówki?
 

vana

Member
Lis 7, 2008
5,394
0
0
super, dziękuję!
już myślałam, że ślepa jestem i nie widzę tej żelatyny.
czekam na zdjęcie- a ciacho prędzej czy później na pewno zrobię.
lecker.gif
 

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
1
0
Połączenie bananów z kawą daje świetny efekt smakowy.
Może brzoskwinie pokrojone w plastry. Z konfitura malinową będzie pyszne.