- Paź 5, 2010
- 144
- 0
- 0
Przepis pochodzi z bloga The perfect Pantrygofry z cukinii
2 średnie cukinie,
1,5 szklanki mąki,
1 łyżka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka soli,
1 łyżeczka cynamonu,
1/3 szklanka cukru,
1,5 szklanki mleka,
2 duże jajka,
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Zetrzyj cukinię na tarce o dużych oczkach. Przełóż na sitko, posyp solą. Niech sok z cukinii ścieka przez 30 minut. Opłucz pod zimną wodą, wyciśnij całą wodę, przełóż na ręcznik papierowy. Wyciśnij mocno. Nagrzej gofrownicę.
W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, odrobinę soli, cynamon i cukier. Wymieszaj. W drugiej misce wymieszaj mleko, jajka i ekstrakt waniliowy. Dodaj suche składniki dobrze wymieszaj. Dodaj cukinię i zmiksuj. Piecz gofry ok. 5 minut każdy (aż będą złote). Podawaj gorące!
2 średnie cukinie,
1,5 szklanki mąki,
1 łyżka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka soli,
1 łyżeczka cynamonu,
1/3 szklanka cukru,
1,5 szklanki mleka,
2 duże jajka,
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Zetrzyj cukinię na tarce o dużych oczkach. Przełóż na sitko, posyp solą. Niech sok z cukinii ścieka przez 30 minut. Opłucz pod zimną wodą, wyciśnij całą wodę, przełóż na ręcznik papierowy. Wyciśnij mocno. Nagrzej gofrownicę.
W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, odrobinę soli, cynamon i cukier. Wymieszaj. W drugiej misce wymieszaj mleko, jajka i ekstrakt waniliowy. Dodaj suche składniki dobrze wymieszaj. Dodaj cukinię i zmiksuj. Piecz gofry ok. 5 minut każdy (aż będą złote). Podawaj gorące!