Losos w sosie z martini*

Kiiri

Moderator
Wrz 30, 2007
3,567
0
0
Bardzo dobry i szybki sos, przepis mniej wiecej wzielam stad: http://www.epicurious.com/recipes/food/vie...ni-Sauce-355900 Ciemno juz bylo jak jedlismy, wiec kolory niezbyt odpowiadaja rzeczywistosci

DSC_0878.JPG

Lososia przyrzadzic jak kto chce. Mozna kupic dzwonki i usmazyc, lub tak jak ja upiec caly plat (posolony, bardzo duzo pieprzu na wierzch, wiorki masla, piec w 150C az bedzie gotowy).

Sos:

- 8 lyzek wytrawnego martini
- 8 lyzek ginu
- 1 lyzka posiekanej szalotki
- 1 lyzeczka posiekanych/potluczonych jagod jalowca
- 1 lyzeczka zielonego pieprzu (moze byc suchy albo z zalewy)
- 100g creme fraiche (czy innej gestej tlustej smietany)
- lyzka bardzo zimnego masla

- sok z cytryny
- kilka oliwek nadziewanych papryka, pokrojonych

1. Do rondla wlewamy martini, gin, dorzucamy szalotke, jalowiec i pieprz i na wolnym ogniu redukujemy o ok 1/3 objetosci.
2. Dodajemy smietane i dalej wolno gotujemy by odparowalo jeszcze troche. Na koncu sciagamy rondelek z ognia i dodajemy maslo i szybko mieszamy az sie rozpusci.
3. Lososia porcjujemy, skrapiamy sokiem z cytryny, polewamy sosem i posypujemy oliwkami

SMACZNEGO
 

Załączniki

  • DSC_0878.JPG
    DSC_0878.JPG
    33.7 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator: